Január 5-én történt…

Az idei év első vasárnapja azon túl, hogy számos történelmileg jelentős esemény évfordulója, több Hollywood-i sztár születésnapja is egyben. Ha kíváncsi vagy, pontosan mi történt január 5-én évekkel, évtizedekkel ezelőtt, olvass tovább!

Történelmi események

Január 5. nagy nap volt a Monacói Hercegség életében. A világ második legkisebb, s egyben legsűrűbben lakott országában 1911-ben fogadták el az alkotmányt, mely szerint az ország államformája alkotmányos monarchia. 1972 az űrrepülés számára tartogatott nagy dolgokat, ekkor fogadta el ugyanis Richard Nixon a Space Shuttle végső terveit, utasítást adva hat űrrepülő megépítésére. Az emberek szállítására is alkalmas űrsiklók közül végül 5 valóban járt az űrben, a projekt 2011-es befejezéséig összesen 135 alkalommal. Kettő sajnos megsemmisült: a Challenger 1986-os, valamint a Columbia 2003-as balesete az űrrepülés legnagyobb katasztrófáiként írták be magukat a történelemkönyvekbe.

Ezen a napon született…

Robert Duvall (1931), Diane Keaton (1946) és Bradley Cooper (1975) mindhárman január 5-én ünneplik a születésnapjukat, de az ezen a napon született ismert emberek számát tudjuk még bővíteni. Csak, hogy néhány nevet említsünk: Umberto Eco (olasz író, irodalomtörténész), Marilyn Manson (amerikai énekes), Raisza Makszimovna Gorbacsova (a volt szovjet elnök felesége), és Friedrich Dürrenmatt (svájci író) otthonában is felcsendült a Happy Birthday január 5-én.

A tudomány területének képviselői közül január 5-én született Thomas Nuttall (1786, angol botanikus, zoológus), Camille Jordan (1838, francia matematikus), Rudolf Eucken (1846, Nobel-díjas német filozófus), Gino Fano (1871, olasz matematikus), Joseph Erlanger (1874, Nobel-díjas amerikai fiziológus), és Max Born (1970, Nobel-díjas német fizikus).

Híres magyarok

A január 5-én születettek listáján természetesen nem egy magyar név is szerepel. Straub F. Brunó magyar biokémikus, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának utolsó elnöke 1914-ben, Schütz Ila Jászai Mari-díjas színésznő 1944-ben, Perényi Miklós Kossuth-díjas csellóművész, a nemzet művésze 1948-ban jött világra.