Budapesten is levetítik a LUX filmdíj döntős alkotásait

November 13. és 15. között a magyar közönség is találkozhat az Európai Parlament filmművészeti díjának várományosaival.

Az Európai Parlament által 2007-ben alapított LUX filmdíj minden évben olyan alkotások elismerésére szolgál, melyek Európa aktuális társadalmi kérdéseit, valamint a kontinens kulturális sokszínűségét hivatottak bemutatni. A nemzetközi zsűri által kiválasztott három döntős művet a LUX filmnapok 2019 keretében november 13. és 15. között tekinthetjük meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A változatos műfajú jelöltek között megtaláljuk az észak-macedón rendezőnő, Teona Strugar Mitevska szatírikus hangvételű, Isten létezik és Petrunijának hívják című moziját, mely egy fiatal értelmiségi nő szülőföldjének ősi hagyományaival való szembeszegülését ábrázolja, miközben a feminizmus európai helyzetét is igyekszik górcső alá venni.

A második napon bemutatkozik Mads Brügger Hammarskjöld, döglött akták című dokumentumfilmje mely az egykori ENSZ-főtitkár, Dag Hammarskjöld 1961-ben bekövetkezett repülőbalesetének gyanús körülményeit vizsgálja. A dán-norvég-svéd-belga koprodukcióban készült, provokatív oknyomozó alkotást eddig 9 nemzetközi fesztiváldíjjal ismerték el.

Végezetül pedig az érdeklődők megtekinthetik a miskolci Cinefest fődíjáért is versenybe szállt A rendszer című politikai thrillert, mely egy botrányba keveredett államférfi bukásán keresztül beszél a korrupció elleni küzdelem fontosságáról. A spanyol rendező, Rodrigo Sorogoyen műve már több szakmai elismerést is bezsebelt, hamarosan pedig kiderül, hogyan végez a LUX filmdíj versenyében.

blank