Mi számít megcsalásnak a szexen kívül a terapeuták szerint?

Még a családterapeuták is egyetértenek abban, hogy a megcsalás minden kapcsolatban másképp kerül értelmezésre. Máshol vannak a határok, sőt esetenként az adott szituáció is befolyásolhatja a megbocsátás iránti hajlandóságunkat.

Talán már te is tapasztaltad, hogy külső szemmel, például a legfrissebb sztárpletykákat olvasva sokkal könnyebben definiálsz megcsalásként egy adott szituációt, mint akkor, ha érintett vagy benne. Ugyanis ha mi magunk vagyunk a sértett, vagy éppen a hűtlenséget elkövető felek, hajlamosak vagyunk megmagyarázni a helyzetet és elbagatellizálni a problémát.

A szakértők szerint a megcsalás definíciója valóban más és más minden egyes kapcsolatban, sőt még az adott személyeknek is gyakran van eltérő véleménye a határok hollétéről. Egy sikeres, jól működő viszonyban ezért együtt kell meghatároznunk a hűtlenség számunkra érvényes fogalmát, előzetesen részletesen felvázolva saját elvárásainkat. Ugyanis a problémák éppen akkor kezdődnek, ha nem egyezik meg a hűségfogalmunk és egészen addig elfelejtjük meghúzni a határt, ameddig valamelyikünk át nem lép rajta.

blank

Dr. Paul Hokemeyer amerikai családterapeuta szerint a kapcsolat elején a párok viszonylag könnyen meg tudnak egyezni abban, mi számítson kettejük között megcsalásnak, ugyanakkor ehhez általában csak addig tartják magukat, amíg egy szituáció bizonytalanná nem teszi valamelyiküket a másik iránt táplált érzéseiben. A szakértő úgy véli, az ember hajlamos saját vétségeit racionalizálni, annak érdekében, hogy lelkiismeretét rendbe tegye.

Mit nevezünk mikromegcsalásnak?

A megcsalás fogalma általában véve a fizikai érintkezésre vonatkozik, de vajon minek nevezzük azt, ha a párunk előbb oszt meg egy fontos hírt az egyik ellenkező nemű munkatársával, mint velünk, vagy épp titokban moziba megy valakivel, akire állítólag csupán barátként tekint?

A hozzáértők épp az ilyen, nem szexuális alapú, de mégis bensőséges kapcsolatra utaló eseteket minősítik mikromegcsalásnak. Ha egyelőre nem tudod eldönteni, hogy valamely tetted ebbe a kategóriába sorolható-e, kérdezd meg magadtól, ugyanígy cselekedtél volna a párod szeme láttára is? Ha a válaszod nemleges, már tudod, mivel állsz szemben.

blank

A mikromegcsalás kategóriájába tartozik tehát minden olyan tetted, mely valószínűleg megbántaná a partneredet, ha tudomása lenne róla. Ez lehet olyan apróság is, mint egy titok megosztása a harmadik féllel, de ha igazán intim történekbe is beavatod az illetőt, az már súlyosabb problémára utalhat.

Dr. Carla Marie Manly klinikai pszichológus úgy véli, bár a mikromegcsalás tipikusan nem nevezhető hűtlenségnek, általában ezek a parányi lépések idővel a klasszikus értelemben vett megcsaláshoz is vezethetnek. A hűtlenség előjelének kell tehát tekintenünk olyan helyzeteket is, mint amikor egy kolléga látszólag véletlenül mindig egy bizonyos munkatársa asztalánál áll meg egy extra kávéval a kezében.

blank

Még mielőtt teljesen elkeserednél, megnyugtatnánk, az ilyen jellegű cselekedetek nem vezetnek egyenes úton a kapcsolatunk végéhez, de érdemes felfigyelni rájuk, hogy még időben menthessük a menthetőt. Dr. Hokemeyer szerint ráadásul a mikromegcsalás egy jó lehetőség is arra, hogy ráébredjünk tetteink súlyára, és változtassunk a viselkedésünkön.

Hogyan húzd meg a határokat?

Ahogy a mondás tartja: mindennek az alapja a kommunikáció. A texasi Ashleigh Edelstein házasság- és családterapeuta azt tanácsolja, hogy párkapcsolatunkban minél előbb igyekezzünk nyílt és őszinte kommunikációt kialakítani a partnerünkkel. Ez ugyan lehet, hogy elsőre kényelmetlennek, sőt akár egy kicsit ijesztőnek is tűnik, mégis kulcsfontosságú a jól működő kapcsolathoz.

blank

A megcsalás tekintetében pedig fontos, hogy átgondold, számodra mi tartozik ebbe a kategóriába, oszd ezt meg a pároddal és beszélgess el vele arról, ő milyen szituációkat tekint hűtlenségnek.

Végezetül azt se feledd, hogy jogod van minden olyan kapcsolatból kilépni, melyben már nem érzed komfortosan magad vagy nem kapod meg a kellő tiszteletet a másik féltől!