Miért nem tudunk értelmesen vitázni a párunkkal?

Függetlenül attól, hogy mióta vagytok együtt a pároddal, biztosan meg tudnál említeni néhány emlékezetes veszekedést a kapcsolatotokból. Meglepő vagy sem, a tudósok szerint néha kimondottan egészséges vitázni, de létezik egy képzeletbeli határvonal, amit már nem szabad átlépni.

A szakértők azt mondják, a titok az Attachment Theory nevű kutatás megismerése, mert segít megérteni, kényes helyzetekben hogyan befolyásolják a viselkedésünket a felnőttkori kötődéstípusok (biztonság, szorongó-aggodalmaskodó, elutasító-elkerülő, bizalmatlan-elkerülő). Választ adhat például arra a kérdésre, miért érezed szükségét az állandó megerősítésnek, és miért vagy indokolatlanul érzékeny bizonyos helyzetekben. Kiderítheted továbbá, mi az oka annak, hogy újra meg újra eredménytelenül záruló viták sorozatába keveredsz.

Melyik típusba tartozol?

A témában jártas szakemberek szerint a felnőttkori kötődési típusok megismerése segíthet jobbá tenni a kapcsolatunkat, ezért megéri erre egy kis időt szánni. A biztonságtípus például fogékony és empatikus a partnerével, de ez nem jelenti, hogy sosem vitáznak egymással. Akik ebbe a típusba tartoznak, gyakran ok nélkül aggodalmaskodnak a kapcsolatukat nem érintő kérdésekben is, ez pedig bőven adhat okot a veszekedésre. Fontos, hogy ilyenkor a legnagyobb tisztelettel, építő szándékkal adják elő partnerüknek a félelmeiket, és havi 2-3 alkalommal üljenek le megbeszélni, miben látnak fejlődést az adott területen.

A szorongó-aggodalmaskodó típus rengeteg időt szentel párja gondolatainak és tetteinek elemezgetésére, és emiatt azt érezheti, nem ismeri eléggé. Hosszabb távon elnyomhatja a saját igényeit, és kizárólag arra koncentrál, hogy a partnere elégedett legyen. Szerencsére van megoldás! Gyakorolnia kell, hogyan álljon ki a véleményéért a kapcsolatban, és el kell fogadnia, hogy semmi és senki nem tökéletes, emiatt viszont nem érdemel kevesebbet sem az élettől, sem a párjától.

Az elutasító-elkerülő típusba tartozók másokkal bizalmatlanok, csak a saját szemszögüket tartják elfogadhatónak. Fejben falat húznak maguk köré, és minden erejükkel próbálják bizonygatni, nekik van igazuk, és ezt millió „bizonyítékkal” támasztják alá. Nyugodtan, megfontoltan kell kezelni a kirohanásaikat, rávilágítva az irreális, negatív gondolatmenetre. Hagyj teret a partnerednek, hadd sorolja fel minden bánatát, és ismerd el az erényeit. Így tudod elkerülni, hogy védekező módba kapcsoljon, amikor arról beszélsz, mit szeretnél, és mire van szükséged.

Aki a bizalmatlan-elkerülő felnőttkori kötődési típusba tartozik, igyekszik tartani a tisztes távolságot a párjával, amikor kitör a vihar. A saját érzései védelmében cselekszik, és sosem sikerül a megfelelő taktikát kiválasztania, hogy megértesse magát. Valószínűleg gyermekkorából hozta magával ezt a viselkedést, ami akkor lehet, hogy bevált. Teremtsd meg a magad kis biztonsági zónáját! Ne legyél kemény önmagadhoz, fogadd el, milyen vagy, és hozd ki a legjobbat a helyzetből.

Tudj meg többet az egészséges párkapcsolat kulcsáról, és gyere el október 28-ai Funzine TALKS eseményünkre!

Event in Budapest, Ungarn by Funzine – See you there and 2 others on Montag, Oktober 28 2019 with 246 people interested and 26 people going.

Forrás: Hello Giggles