Az Egyesült Királyságba utaznál? Ez várható a Brexit után!

Az Egyesült Királyság 1973-ban csatlakozott az EU elődjének számító Európai Gazdasági Közösséghez, ám tagállamainak lakosai 2016-ban megszavazták az unióból való kilépést. Az utóbbi időben folyamatosan azon dolgoztak az illetékes döntéshozók, hogy megvalósuljon a nép akarata, eddig sikertelenül.

Évek teltek el és politikai vezetők fejei hullottak, mivel a mai napig nem vezettek eredményre az EU-val folytatott tárgyalások, és nem sikerült megszavaztatni a kilépési megállapodást a brit parlamenttel. Jelen állás szerint 2019. október 31-én kerülne pont a dolog végére, de mindez annak függvénye, hogyan alakul az Európai Unió októbere 17-18-i ülése. Akkor kerül legközelebb terítékre a Brexit ügye. A bbc.com cikke szerint a brit parlament nem akarja megkockáztatni, hogy megállapodás nélkül maradjanak; ha az európai vezetők találkozóján most sem jutnak dűlőre, törvény fogja kötelezni Boris Johnson miniszterelnököt, hogy a kiléptetés határidejét 2020. január 31-re tolja ki.

Hogyan változik az utazás a Brexit után?

Egy listányi változás és új szabály mellett lesznek olyan feltételek, amelyek nem változtak az EU-ból való kilépés után. A Visit Europe after Brexit nevű angol nyelvű weboldalon minden szükséges információt megtalálsz. Azt írják, hogy a közvetlen repülőjárattal utazók nem számíthatnak extra ellenőrzésekre, mindemellett kiderül például, milyen iratok kellenek majd az utazáshoz és mikor indokolt a vízum beszerzése.

Fontos tudni, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem biztos, hogy használható lesz a kilépést követően, ezért felértékelődik az utasbiztosítás szerepe. Aki külföldiként autóval közlekedne ott, annak várhatóan több dokumentumra lesz szüksége, mint korábban. Igényelnie kell például nemzetközi vezetői engedélyt (IDP). Amennyiben bérelt autó helyett sajátját használná, GB matricát és „zöld kártyát” köteles beszerezni; utóbbit az otthoni biztosítójától igényelheti meg.

Mindez még nincs kőbe vésve, már csak azon múlik, miben sikerül megegyezni az Európai Unióval. Kíváncsian várjuk a fejleményeket!