Október végén újra a Fonóban muzsikál a Meybahar

A görög-magyar zenekar október 26-án koncertezik a Budai Zeneházban. 

Ha egy zenekar első lemeze nemzetközi toplistára kerül fel, arra bizony érdemes odafigyelni! Ilyen remek album a Meybahar görög-magyar csapatának első albuma is, amely Abyss címmel jelent meg a Fonó kiadásában 2019 tavaszán. Alig telt el pár hónap és a korong felkerült a – főként a régió zenéit szemléző – Balkan World Music Charts listájára, amelyen most, a harmadik negyedévben is a rangos ötödik helyen szerepel.

A magyar-görög zenekar rendre egész estés programokkal tér vissza a Fonóba, vendégként pedig külföldről hívnak zenei mestereket és előadókat. A Budai Zeneházban legközelebb október 26-án lépnek fel, a színpadra pedig két görög előadó, Martha Mavroidi és Giorgos Ventouris kíséri el őket.

A Meybahar magával sodró világa az Égei-tenger és a kisázsiai kultúrák zenei gyökerein keresztül vezet el bennünket lelkünk belső rezdüléséig. A zenekar Marilia Pilti görög szantúr (a magyar cimbalom rokona) és Kopcsik Márton hegedű és saját fejlesztésű zengőhúros brácsa duójából született. A szantúr és a hegedű tökéletes zenei párt alkotva, különleges atmoszférát teremt a színpadon. A zene pulzusát Krolikowski Dávid ütőhangszereken, Varga Merse dohollán és keretesdobon, Takács Péter pedig tablán biztosítja.

Forrás: Meybahar

Martha Mavroidi az egyik legnagyobb hatású ma élő fiatal énekes, dalszerző és lafta játékos Görögországban. Különböző balkáni énektechnikákban elmélyült tudása, hangjának szépsége, szeretetre méltó előadói stílusa, valamint a Magyarországon nagyon ritkán hallható hangszer, a lafta játéka garantálja a csodálatos koncertélményt! Marthát először hallhatjuk majd Magyarországon, ahol ez alkalommal zenészpartnere Giorgos Ventouris fogja kísérni.

További információ a koncertről a Fonó weboldalán olvasható.