5 pénztárcabarát buszos kirándulás őszre II. rész

Elbúcsúztunk a nyártól, a nagykabátos időszak beköszöntéig viszont remélhetőleg van még pár hónapunk. Hozd ki a legtöbbet az őszből, bekuckózás helyett utazz! A Flixbusnak hála nem kell mélyen a zsebedbe nyúlnod, baráti áron juthatsz el Európa több nagyvárosába.

Milánó

A világ számos pontján a divat központjaként ismerik Milánót, pedig az olasz város nem csak a tervezői márkák szerelmeseinek lehet tökéletes úticél. Mivel nem vetekedhet Rómához hasonló történelmi emlékekkel, akár egy hosszú hétvége is elég lehet ahhoz, hogy feltérképezzük a főbb nevezetességeit. A milánói dóm mellett a Santa Maria delle Grazie-templom is megér egy misét, ráadásul utóbbi kolostori ebédlőjében megnézheted Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című freskóját. Az egész napos városnézés után vedd célba a Navigli környékét, mert a csatornákról ismert városrész a kivilágított utcákkal egyszerűen mesés!

Menetidő: min. 14 óra 20 perc

Varsó

A lengyel főváros hangulata már a róla készült fotók nézegetésekor magával ragad. Arról nem beszélve, hogy rengeteg a látnivaló. A II. világháború után 85%-a elpusztult, és a helyreállítás elismeréseként óvárosát 1980-ban a Világörökség részévé nyilvánította az UNESCO. Ha letesztelnéd az ottani gasztronómiai kínálatot, próbáld ki a hússal töltött burgonyagombócot (pyzy z miesem) vagy a méltán híres sziléziai kovászos savanyú levest (zurek)! Városnéző sétákhoz ajánljuk a Kultúrpalota megtekintését, a Lazienki-parkot, az óvárosi piacteret (Rynek Starego Miasta), a királyi palotát és a Szent János-katedrálist.

Menetidő: min. 12 óra 5 perc

Lazienki-park, Varsó

Szófia

Jártál már Bulgária fővárosában? Ha még nem, érdemes feljegyezned Szófiát az utazási bakancslistádra. Nagy előnye, hogy pár nap teljesen elég a felfedezésére: bejárhatod tágas utcáit, pihenhetsz parkjaiban, és az idődbe még az is belefér, hogy közelebbről megnézd magadnak a hagymakupolás Szent Miklós-templomot, a nemzeti parlament épületét és a Szent Szófia-bazilikát. Akkor viszont, ha inkább a természetbe vágysz, szemelj ki magadnak egy egynapos túraprogramot például a Vitosa-hegy környékén, esetleg indulj hátizsákos gerinctúrára a „Balkán tetején”, a Rika-hegységben!

Menetidő: min. 11 óra 15 perc

blank
Alekszandr Nyevszkij-székesegyház, Szófia

Berlin

Németország fővárosán számos történelmi esemény hagyott a mai napig látható nyomot. A múlt kitörölhetetlen fejezeteire emlékeztet például a Topography of Terror múzeumban kiállított berlini fal egy darabja és a lebombázott Vilmos császár-emléktemplom, míg a Holokauszt múzeum gondoskodik róla, hogy a náci rezsim áldozatául esett zsidók soha ne merüljenek feledésbe. Érdemes még ellátogatni a Postdamer Platzhoz és a Berlin központjában fellelhető Brandenburgi-kapuhoz, és ha már ott vagy, a Reichstagot is ejtsd útba, ahonnan busszal vagy a városi gyorsvasúttal (S-Bahn) utazhatsz el a híres tévétoronyhoz.

Menetidő: min. 11 óra 25 perc

blank
Múzeum-sziget, Berlin

Prága

Nem csak a cseh sörökért éri meg Prágába látogatni! A kontinens ékkövének nevezik, például azért, mert ott található Európa legnagyobb várkomplexuma (Prazsky hrad), a város jelképének számító gótikus Týn templom, a kihagyhatatlan Károly-híd, a Szent Vitus-székesegyház, a Klausz-zsinagóga, és sok más, mesés látnivaló, amiben elmerülhetsz egy kellemes őszi séta alatt. Azért a virágzó sörkultúrát sem szabad figyelmen kívül hagyni; ha beülnél valahova, remek választás az Aranytigris nevű hely (u Zlatého tygra), ahol az egykori törzsvendég Bohumil Hrabalnak a mai napig fenntartanak egy asztalt.

Menetidő: min. 6 óra

blank