Tennél a klímaváltozás ellen? Itt egy remek lehetőség!

A klímaváltozásra válaszként újabb, immár negyedik faültetésére készül a MagNet Bank. Ezúttal azonban úgy döntött, nem aprózza el: a következő két év során mind a 40 ezer ügyfele nevében ültet egy-egy fát.

Két év alatt 40 ezer fát ültet el 40 ezer ügyfele nevében a MagNet Bank. A faültetés első ütemében 20 ezer fa kerül az Európa szerte egyedi társulásoknak otthont adó Ócsai Tájvédelmi Körzetbe. A hely kiválasztása azért is különleges, mert a faültetés nemcsak óriási szén-dioxid lekötést eredményez majd, hanem közvetlenül veszi fel a harcot a klímaváltozással szemben. A hely korábbi lakói ugyanis a magas kőrisek, egy olyan károsító gombafajnak estek áldozatul, amely a klímaváltozás hatása miatt volt képes tönkre tenni az állományt. A facsemeték szakszerű elültetését és gondozását az Erdőmentők Alapítvány, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság felügyeli.

Az akció sikerét az Erdőmentők Alapítvány és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakmai támogatása garantálja. Az ültetést novemberre tervezik, s mivel munka lesz bőven, önkéntesek jelentkezését is várják. De vajon elég az, ha fákat ültetünk, szelektíven gyűjtjük a hulladékot, bojkottáljuk a műanyagot és a pálmaolaj használatát, vagy ennél sokkal többet is tehetünk a környezetünkért, a valódi változásért?

Mit jelent valójában 40 ezer fa?

Nehéz elképzelni mekkora területet foglal el 40 ezer fa, ám ha 15 focipályát egymás mellé rakunk már érzékelhetjük a nagyságát, ha sorban ültetnénk el őket, körbe érnék Pestet. Ennél azonban sokkal fontosabb az, hogy a faültetésnek milyen hatása van környezetükre, a mindennapi életünkre. 40 ezer fa például annyi oxigént képes megtermelni, amennyi szükséges Dunakeszi, Szigetszentmiklós, Cegléd, Baja, Salgótarján, Mosonmagyaróvár, Vác, Ózd, Szekszárd, Gödöllő, Hajdúböszörmény vagy éppen Pápa teljes lakosságának légzéséhez. Életük során annyi szén-dioxidot tudnak megkötni, amennyit 25 millió autó 1000 kilométer megtétele alatt kibocsát, a már nagyra nőtt példányok pedig évente 100 vagon port szűrnek ki a levegőből.  A számok ugyan magukért beszélnek, de valóban elég az egy vállalat részéről, ha faültetésbe kezd, vagy ennél többre is van szükség?

Hol kezdődik valójában a vállalatok felelőssége

A klímaváltozás körüli félelmek egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a cégekre, hogy végre ne fordítsák el a fejünket a legégetőbb fenntarthatósági kérdésektől. Bár fontos az is, hogy egy vállalat az autóflotta helyett biciklizésre ösztönözze a vezetőit vagy zöld felületeket létesítsen az irodaházakban, a környezettudatos vállalati működés ennél mégis összetettebb probléma. „A kérdés az, hogy egy vállalat a fő tevékenysége révén hogyan járul hozzá a környezet megóvásához” – mondja Fáy Zsolt a MagNet Bank elnöke.

Mit kell tennünk?

Valódi változást elérni a fogyasztók tudatos döntése nélkül elképzelhetetlen. Nagy szerepük van abban, hogy választásaikkal ki tudnak-e kényszeríteni egy felelősebb működést a vállalatokból. Ha a banki példát vesszük alapul, talán kevesen gondolunk bele abba, hogy a bankban tartott pénzünk „dolgozik”, azt helyezi ki hitelekbe a bankunk, és így lehetőséghez juttat valakit, hogy megvalósítsa terveit.  Nem mindegy azonban az, hogy a támogatott projekt társadalmi és környezeti előnyöket vagy épp károkat okoz. A MagNet Bank ügyfelei például dönthetnek arról, hogy melyik konkrét hitelfelvevőt, vagy szektort segítse a megtakarításuk, illetve arról is, hogy milyen ügyek kapjanak támogatást.

A bank minden évben tájékoztatja őket, hogy mennyivel járultak hozzá annak nyereségéhez, ennek 10 százalékát pedig felajánlhatják egy általuk kiválasztott társadalmi szervezet kiemelt projektjének támogatására. Így befolyásolni tudják azt, hogy milyen ügyek kapjanak lehetőséget a megvalósulásra. Az Ócsai Tájvédelmi Körzetben történő faültetés pontos részleteiről hamarosan külön eseményt hoz létre a bank a Facebook oldalán, ide várják az önkéntesek jelentkezését is. Az akció várhatóan novemberben lesz, miután az első talajmenti fagy megérkezik.