Szeptemberben jön a XIII. Ars Sacra Fesztivál

Minden év szeptemberében, a Kulturális Örökség Napjaival egy időben kerül megrendezésre az ország legrangosabb szakrális művészeti ünnepségsorozata, az Ars Sacra Fesztivál, melynek keretében több mint hatszáz ingyenes programmal várják az érdeklődőket. 

Szeptember 14. és 22. között határon innen és túl, több mint hatszáz ingyenes programmal, közel 400 helyszínen várja vendégeit a „Legyenek mindnyájan egyek.” mottójú Ars Sacra Fesztivál. A gazdag eseménykínálatban helyet kaptak kiállítások, koncertek, filmvetítések, tematikus séták, valamint színházi és irodalmi előadások is.

A fesztivál egyik fellépője: a Szent Efrém Férfikar

Az érdeklődők a fesztivál ideje alatt betekinthetnek Mindszenty bíboros cellájába, szabadulószobázhatnak egy zsinagógában, megtudhatják, hogyan dolgozik egy könyvrestaurátor, a Piarista Múzeumban szellemtörténeteket hallgathatnak, sőt egy kreatív istentiszteleten is részt vehetnek. A teljes programkínálat elérhető a www.ars-sacra.hu weboldalon és az országszerte megjelenő Papageno magazin, Ars Sacra különszámában.

A szeptember 14-i Nyitott Templomok Napja kezdeményezéshez idén közel 200 templom csatlakozott, hogy építészeti, művészeti értékeiket bemutassák az arra járó zarándokoknak, de izgalmas beszélgetésekkel, előadásokkal és gyermekprogramokkal is készülnek ez alkalomból.

A rendezvényhez kapcsolódó Ars Sacra Filmfesztivált negyedik éve tartják meg. A filmfesztivál felhívására ezúttal összesen 100 alkotás érkezett be, melyek jelentős része az emberi lét sokszínűségéről, a hit erejéről és az örök értékekről mesél. A négytagú zsűri – Dér András filmrendező, Gelencsér Gábor filmesztéta, Komlósi Orsolya producer és Gőbel Ágoston újságíró – döntése alapján a nézők közülük 42 történettel ismerkedhetnek meg a Tabán Art Moziban szeptember 15. és 22. között.

Az Ars Sacra egyházi fővédnöke Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, világi fővédnöke pedig Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.