Legendás 50-es: 10 érdekesség Woodstockról

Pontosan 50 évvel ezelőtt, 1969 augusztus 15-én, legendás zenei utazás vette kezdetét: ezen a napon startolt a mára ikonikussá vált Woodstock zenei és művészeti fesztivál. Miért van ennek akkora jelentősége, hogy fél évszázaddal utána is beszédtémát ad? Elárulunk 10 érdekes tényt, ami talán közelebb visz a válasz megtalálásához. 

Hihetetlenül békés eseményként írta be magát a popkultúra történelmébe Woodstock, a hippik, a drogok, és az ellenkultúra mozgalom paradicsoma. Négy fiatal agyából pattant ki, hogy White Lake-ben összerittyentenek egy zenés happeninget, és bár mindannyiuknak volt némi köze zenei fesztiválokhoz, vagy úgy általában a showbizniszhez, a résztvevők száma minden várakozásukat felülmúlta. A 3-napos fesztiválon az eső és az utolsó pillanatos helyszínváltozás ellenére félmillióan buliztak (egy 600 holdas farmon), miközben 32 előadó és zenekar lépett színpadra a szabad ég alatt.

A Woodstock fesztivál megnyitója 50 évvel ezelőtt
Megnyitó ceremónia (Forrás: wikipedia)

#1 A név

A négy, húszas éveiben járó szervező (a legidősebb 27 éves volt), eredetileg Bob Dylan hatására Woodstockban akart fesztivált szervezni, de végül nem sikerült megfelelő helyszínt találniuk. Először Wallkill városát szemelték ki, de az ottaniak heves tiltakozása miatt végül 70 mérföldre Woodstocktól, Bethelben (azon belül is White Lake-ben) tudták megvalósítani. A Woodstock név viszont maradt.

#2 Résztvevői rekord

A fesztivál előtt kb. 186.000 jegyet sikerült értékesíteni; senki nem számított arra, hogy még legalább ennyien megjelennének. A helyszínen nem volt normális jegypénztár, és a kerítéseket is olyan gyengén építették meg, hogy a tömeg pillanatok alatt le tudta dönteni.

#3 Súlyos pénzügyek

Janis Joplin és a Greatful Dead csupán kettő a nagy nevek sorában, akik vagy előleget kértek a fellépésért, vagy megduplázták a gázsijukat attól tartva, az újszerű fesztivál nem lesz sikeres. A szervezők minden követ megmozgattak: örökségüket beleforgatták a fesztiválba, és hitelt vettek fel. Woodstock után több millió dolláros adósságuk halmozódott fel.

#4 Ételgondok

A felkért Food For Love nevű cég nem bírt el a hatalmas tömeggel. Már az első napon kifogyott a készletük, és a hamburgerek, hot-dogok árát 25 centről 1 dollárra vitték fel. A fesztiválozókat annyira feldühítette az órákig tartó várakozás és az áremelés, hogy felgyújtották a standot. (Ez volt az egyik kevésbé békés pillanat.)

#5 Katonai beavatkozás

Sullivan County lakosai nem hagyhatták, hogy Woodstock népe étlen-szomjan bulizzon, ezért felajánlottak nekik 10 000 szendvicset, palackozott vizet, gyümölcsöt, és konzervételt. Az adományhoz gyógyszereket is pakoltak, amelyet katonai helikopterrel juttattak el a fesztiválra.

#6 Szörnyű közlekedés

A sár, az ételgondok és sok más probléma fejfájást okozott a szervezőknek, de nem annyit, mint a szörnyű városi közlekedés. A Iron Butterfly nevű banda például a reptéren ragadt, és sosem ért oda a fesztiválra.

Woodstock 50 évvel ezelőtt
Forrás: wikipedia

#7 Katasztrófa sújtotta övezet

A fesztivál idejére New York állam harmadik legnagyobb városává vált Bethel. Az akkori kormányzó, Nelson Rockefeller nem fogadta örömmel a hírt, a területet a fesztivál okozta felfordulás miatt katasztrófa sújtotta övezetként emlegette.

#8 Több ezer sérülés, tragikus halálesetek

5162 esetet rögzítettek, amikor orvosi beavatkozásra volt szükség, és számtalanszor drogok miatt kellett riasztani a mentősöket. Három haláleset történt: ketten túladagolás következményeként vesztették életüket, míg egy 17 éves srácon keresztülhajtott egy traktor, amíg a földszínű hálózsákjában pihent.

#9 Woodstock-baby

Az egyik fellépő, John Sebastian a színpadra lépve azt mondta a közönségnek, hogy a résztvevők közül valaki éppen akkor hozott világra egy kisbabát. Erre vonatkozó bizonyíték viszont sosem került elő.

#10 Jimi Hendrix fellépése

Az ikon a fesztivál zárónapján, délelőtt 9 körül csapott a húrok közé, addigra viszont a látogatók száma körülbelül 25.000-re csökkent. Sokan bánhatják, hogy lemaradtak róla!