Erik Kessels több élete

A holland gyűjtő, művész, formatervező Erik Kessels kiállítása augusztus 18-ig tekinthető meg a Mai Manó Házban. 

Erik Kessels az úgynevezett „talált fotográfia” műfajának egyik legfőbb képviselőjévé nőtte ki magát; a Time Magazine egyenesen vizuális varázsló-ként hivatkozik rá. Új fényképek készítése helyett legtöbb projektjéhez már meglévő fotográfiákat hasznosít újra, saját mozaikjainak alkotóelemeiként alkalmazva őket.

Kessels művel való viszonya nem szokványos, a képeket nem ő készíti, az újrarendezés és felhasználás útján válik alkotójukká.

A munkáiban található fotók a legkülönfélébb archívumokból származnak: a tudományos, nyilvános- és magángyűjteményektől, a családi albumokon át az online fotókig.

Szinte minden képen #7 – Egy holland nő, Ria van Dijk története egy vásári céllövölde szemszögéből. 2008 © Erik Kessels

Kessels egyedi látásmódjának és alkotói folyamatának fontos eleme a hiba. A művész számára ugyanis ez nem egy gondosan elkerülendő malőr, hanem érdekes és jelentéssel teli alkotóelem, hiszen általa válik egy fénykép különlegessé és telik meg élettel.

Szinte minden képen #13 – A képkészítés történetének leggyakoribb hibája: az óriás ujj támadása. 2014 © Erik Kessels

Az Erik Kessels több élete című tárlat sorozatokon, installációkon, magazinokon és photobook-okon keresztül mutatja be a holland művész teljes fotográfiai életművét, melyben a fényképészet és a design tökéletes szimbiózisban találnak egymásra.

blank
Szinte minden képen #11 – Egy évtizedeken átívelő rögeszme: Fred kizárólag ruhástul a vízben pózolva fotózza Valerie-t. 2012 © Erik Kessels

A Nagymezői utcai Mai Manó Házban Kessels három új művének ősbemutatójára is sor kerül. A nagyközönség megismerheti a művész legfrissebb videómunkáját, valamint két új photobook-ját: a kifejezetten Budapesthez kötődő Budapest Beauties-t, és a Hórusz Archívum közreműködésével összeállított legújabb kiadványát az In almost every picture című sorozatban.