Frankofón Filmhónapok: folytatódnak a vetítések a Francia Intézetben

A minden eddiginél több nézőt vonzó és az ország 14 városát végigjáró Frankofón filmnapok után a Francia Intézetben folytatódnak a vetítések. Különleges mozi-koncert, beszélgetés sorozattal egybekötött német-francia filmes együttműködés, gyerekprogramok és izgalmas látnivalók a tavaszi szezon újdonságai között. Egy kis ízelítő a vetített filmekből.

Láthatás

A 2017-es Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb rendezésért és legjobb első filmért járó díjat is elnyerte. A Filmvilág így ír róla: „A Láthatásban nincsenek drámai csúcspontok, pontosabban minden egyes pillanat az. Az elsőfilmes (!) Xavier Legrand alkotása talán a legerősebb, leghatásosabb mű, ami a családon belüli erőszak témájában valaha készült: egy iszonyú nagy gyomros, de az a fajta, amit muszáj bevállalnunk.” A film előtt a rendező azonos témájú, Magyarországon még be nem mutatott rövidfilmje is levetítésre kerül.

Manta Ray

Szintén többszörösen díjnyertes a Manta Ray c. francia-thaiföldi film, melynek magyarországi premierjét  a Francia Intézet még megtoldotta a francia elektro-atmoszférikus zenét játszó Snowdrops duó koncertjével, akik dolgoztak már együtt Yann Tiersennel (az Amélie csodálatos élete c. filmen) a Tinderstick-kel vagy a Radioheaddel is. Természetesen a film is nekik köszönheti zenéjét, és a koncert mellett a zenekar egy beszélgetésre is marad majd. A zene mellett, a filmben Thailföldé a főszerep. Egy fiatal halász egy sebesült férfit talál az erdőben. Megmenti az idegen életét, nevet is ad neki, és bár beszélni nem tudnak egymással, összeszoknak. Ám egy nap a halász nem tér haza a folyóról.

Marion Cottilard egy bántalmazó anya szerepében

Mert nincsenek francia filmnapok Marion Cotillard nélkül. A rendhagyó vetítések sorozatban a francia filmcsillagot a Cannes-ban bemutatott Angyalkám c. filmben látjuk viszont. Egyedülálló, fiatal anyát játszik, akinek a gyereknevelésben nem oldódik fel az élete. Ez  az anya legalábbis így gondolja, mikor hirtelen úgy dönt, hogy lelép, és sorsára hagyja nyolcéves kislányát.

Klasszikusok

A hónap utolsó csütörtökén a francia mozi kultuszfilmjei kerülnek vászonra. Április szomorú aktualitása, hogy Agnès Varda is itt hagyott bennünket. A Nantes-i Jacquot című filmjével, ami a rendezőnő egy férjéről készült vígjátéka, neki, illetve filmjeinek állít emléket a Francia Intézet.

Demy szülővárosa, gyermekkora, ifjúsága elevenedik meg benne féldokumentáris, félfikciós előadásban, a Lola és A rochefort-i kisasszonyok néhány képének beillesztésével. Ennek a csendes, de nem érzelgős filmnek végre egy esendő, beteg, halálba készülő férfi a hőse.  (Bikácsy Gergely)

A francia új hullám legnagyobb klasszikus alkotásai közül Jean-Luc Godard Bolond Pierrot c. menekülős road movie-ját nézhetjük újra Jean-Paul Belmondo-val és Anna Karinával a főszerepben. Egy férfi és egy nő, társak lélekben, gátlástalanságban, lopásban, gyilkolásban, mindenben, amibe az élet belesodorja őket.

A filmeket kedden angol, csütörtökön magyar felirattal vetítik. A belépés a Francia Intézet kártyájával, az IF Pass-szal ingyenes, de jegyvásárlási lehetőség is van az Intézet Médiatárjában. Rendhagyó vetítések esetén a jegyárak eltérhetnek a szokásostól.

A teljes moziműsora innen: tölthető le.