5 alternatív módszer, amely megkönnyíti az idegennyelv-tanulást

A szövegértési és hallás utáni feladatok gyakorlásán és a nyelvkönyvek nyálazásán túl 5 tipp, ami segíthet egyszerűen elsajátítani egy idegen nyelvet.

Nyelvtanulás a Netflixszel

Magyarországra is kezd betörni az Amerikában elsöprő sikernek örvendő Netflix, ami hatalmas idegen nyelvű filmes és sorozatos adatbázisával megkönnyíti a nyelvtanulók életét. Sok idegen nyelvű műsort találni az oldalon, de természetesen az angol nyelvűek vannak túlsúlyban. A jó hír, hogy bármelyik sorozat vagy film nyelve átállítható, és a feliratot is egy viszonylag gazdag listából választhatjuk ki, a rossz hír, hogy a magyar felirat egyelőre elvétve érhető csak el Netflixen. Azoknak ajánljuk tehát az oldalt, akiknek már biztos tudásuk van egy idegen nyelvből – ideális esetben angolból -, és egy másodikat szeretnének elsajátítani.

A kis herceg, Micimackó és a többiek

A gyerekmesék nyelvezete általában letisztult és könnyen érthető, ezért a meseolvasás és -nézés újra a nyelvtanulók legfőbb szabadidős tevékenységévé válhat. Az idegen nyelvű gyerekkönyveket nem olyan egyszerű megvásárolni, de megrendelheted őket online, beszerezheted őket személyesen, ha épp tervben van az adott ország látogatása, vagy esetleg megkérheted egy ismerősödet, aki külföldön él vagy átmenetileg ott tartózkodik, hogy küldjön neked egy kis olvasnivalót. Az online elérhető gyerekmesékkel könnyebb dolgunk van, hiszen elég sok megtalálható YouTube-on, ahol sokszor automatikus feliratot is be lehet állítani. Utóbbi persze sok hibát tartalmaz, de bizonyos mértékben mégis segíti a hallás utáni értést.

Online szótárazás egyszerűen

Az idegennyelv-tanulás szerves része a szókincsbővítés, amivel együtt jár a rettegett szótárazás. Ma már kevesen használnak papír alapú szótárakat, az online verziók viszont nem mindig tudják ugyanazt a magas minőséget biztosítani. Szerencsére az Akadémiai Kiadó kiváló szakmaisággal, évek alatt szerkesztett és fejlesztett szótárai online is elérhetők a szotar.net oldalon. Öt idegen nyelven (angol, német, francia, olasz, spanyol) egész évben ingyenesen használhatók a kisszótárak, emellett előfizetéses szótárcsomagok is hozzáférhetők, amelyek a kézi- és nagyszótárak teljes anyagát tartalmazzák számos jelentésváltozattal, példamondatokkal és nyelvtani információkkal. Utóbbiak 2019. június 30-ig egy próbaidőszak keretében ingyenesen elérhetők minden nyelvtanuló számára.

>>>A próbaverzióhoz ITT tudtok hozzáférni.<<<

A regisztráció után számítógépen már tudjátok is használni az online szótárat, de a telefonotokra is le tudjátok tölteni a szotar.net alkalmazást a Play Áruházból vagy az App Store-ból.

Cetlizd fel a lakást!

Pofonegyszerű és hatékony módja például az otthon témakör megismerésének, ha cetliket ragasztgatsz a lehető legtöbb tárgyra, eszközre, bútorra, amire ráírod az idegen nyelvű megfelelőjét. Mondjuk, ragaszthatsz egy cetlit a hűtőre, a tükörre, a radiátorra, az ágytámlára, a szekrényre és így tovább, így minden alkalommal, mikor elsétálsz mellettük vagy használod őket, kiszúrja majd a szemed egy idegen nyelvű szó. Pár nap alatt mindet megjegyzed!

Állítsd át a telefonod nyelvét!

Elsőre talán merész ötletnek tűnhet, de nem titok, annyit használjuk az okostelefonunkat, hogy szinte minden rajta lévő információt kívülről fújunk. Ha átállítod a telefonod nyelvét a tanult idegen nyelvre, valószínűleg sok olyan szóval fogsz találkozni, amelyet nem ismersz, de mivel emlékezetből tudod, hogy mondjuk, milyen szavak szerepelnek az időjárás alkalmazásban (nap, helyszín, napfelkelte és napnyugta ideje, páratartalom stb.), mindent tökéletesen fogsz érteni.