Ki a jobb? – Y vs. Z generáció

Már el sem tudjuk képzelni az életünket Facebook, Instagram és Snapchat nélkül. De vajon mi lesz a következő generációk lépfenéje? A kérdésre az Y generációt kutató Nemes Orsolya válaszol.

Milyen hatással van a diákok figyelmére az információ valóságos özöne?

Felmérések szerint a ’80-as években még 25 percig, a ’90-es években 18 percig, ma pedig csak 2 percig tudnak aktívan figyelni a diákok. Ez azt jelenti, hogy kétpercenként új impulzust kell adnia az oktatónak. Nem kell nagy varázslatra gondolni, elég, ha a hangszínével játszik az előadó, elmesél egy történetet vagy valamiféle vizuális ingert ad.

Az Y generáció elsődleges tájékozódási pontja a Facebook. Mi a helyet a Z generációval?

A Z nagy része már nem a Facebookot használja, mivel ott a szüleik is nyomon követhetnék őket. Nagyrészük Instagramot vagy Snapchatet használ. Felmérések szerint egy átlag 14 éves napi 1 órát nézi a Youtube-ot.

y-gen1

Mennyire gyorsan cserélődnek a trendek?

Rengeteg új alkalmazás jelenik meg, de nagyon kevés marad sokáig életben. Legjobb példa erre a Pokémon Go! Két hétig mindenki ezzel játszott, most pedig már senki nem beszél róla.

Nem befolyásolja negatívan a gyerekek fejlődését a túlzott jelenlét a közösségi médiában?

A social mediában való jelenlét függ a személy önismeretétől is, illetve attól, hogy menynyire van szüksége arra a „cukorkára”, amit a Facebook ad akkor, ha valaki like-olja a képünket, bejegyzésünket. Tinédzserkorban nagy lélektani változáson mennek keresztül a fiatalok: a szülők és a felnőttek visszajelzése helyett a kortárs csoporté válik a legfontosabbá. Ezt pedig a 21. században a közösségi médiában lehet a legkönnyebben begyűjteni.

yo

Ennyire fontos a Z generációnak, hogy hogyan szerepel a közösségi médiumok felületein?

A Z generáció sokkal tudatosabban használja ezeket a felületeket, mint az Y generáció, aki közösségi médiával és annak szokásaival együtt alakult. Rájöttek, hogy a közösségi média a személyiségük kiterjesztése, és amit ott látnak az emberek róla, az nagyban alakítja a róla alkotott véleményt, és ahhoz mérten fogják őt kezelni, amilyen képet közölt magáról ezeken az oldalakon.

Ha te is egy olyan Y-generáció diák vagy, aki szeretne egy kis pénzt keresni, irány az Y Generáció Iskolaszövetkezet, ahol mindenki megtalálja a hozzá illő diákmunkát. A Részletekért kattints ide

blank