A jövő elérkezett – Ezeket a technikai újdonságokat várjuk 2019-ben

Az év végén fontos, hogy szakítsunk némi időt arra, hogy feltérképezzük mi is vár ránk az új esztendőben, akár tech-téren is. Általános tendencia, hogy a klasszikus személyi számítógépes megoldásokat egyre inkább felváltják a mobilizálható eszközök, nemcsak a hétköznapokban, de a tanulás és a munka világában is. De milyen trendek várnak minket jövőre? Melyek lesznek a legmenőbb újítások és telefonok? Mobilos technológiai körkép felfedezésére invitálunk!

Egy új világ küszöbén

A következő év legnagyobb mobiltelefonos durranása, minden kétséget kizárólag az 5G egyre szélesebb körű terjedése lesz. A generációs elnevezések arra szolgálnak, hogy a fejlesztési és fejlettségi stációkat jól el tudjuk különíteni, mind technológia-, mind sebességbéli tekintetben. A hétköznapi felhasználó a technológiai ugrásokból leginkább az egyre gyorsabb mobilinternet adta előnyöket tapasztalja meg, azonban minden ugrás egyfajta indikátor a társadalmi folyamtok tekintetében, ami most súlyozottan kezd kiéleződni, ami a 4 és 5 generáció közötti ugrást illeti. Egy olyan nagymértékű stabil sebességnövekedés előtt állunk, amely jelentősen átformálja majd a ma ismert körülményeinket.

Elérhetővé válnak a legkülönfélébb okosrendszerek az otthoni felhasználás területén, különösen nagymértékben fejlődhetnek például az orvosi AR technológiái és az önvezető autók valamint az IoT, azaz a dolgok internete, amely működhet a mikroszinttől kezdve, például hűtők és egyéb hétköznapi, egyszerű berendezési tárgyak kommunikációjától kezdve, egészen makroszintekig, egy egészen szintetikus módon élővé váló város képéig.

De mi is az az AR?

Az AR, az Augmented Reality, azaz a kiterjesztett valóság rövidítése. Azokat az eszközöket jelenti, amelyek a megszokott mindennapi tapasztalásunkat különböző digitális formátumú megtoldásokkal látják el. Ilyen lehet például egy AR szemüveg melynek segítségével különböző információk vetülnek a szemünk elé, miközben a hétköznapi tevékenységeinket látjuk el, de egyéb kiegészítőkkel akár arra is lehetőségünk adódik, hogy virtuális objektumokat mozgatunk a valós térben.

Irgalmatlan sebességgel a jövőbe

Az épp kialakulóban lévő ökoszisztémába az egyik lehetséges belépőkártya, az a multifunkciós eszköz, amit mobiltelefonnak nevezünk, hiszen jövőre szállingózni kezdenek, azok a modellek, melyek már 5G-kompatibilisek lesznek. Már több helyen olvasni lehetett az erre vonatkozó pletykákról és konkrét utalásokról, olyan márkák vonatkozásában, mint a Samsung, a Huawei, a Xiaomi vagy éppen az Apple. Az 5G nagy előnye a szórakoztatás területén márkától függetlenül is meg fog mutatkozni, hiszen a megnövekedett sebesség egy megfelelően erős hardverrel megtámogatva tökéletes táptalaját képezheti a nagyfelbontású, 4K vagy később akár 8K-s közvetítések zavartalan élvezetének, vagy esetleg a távoli nagyteljesítményű számítógépeken futó, alacsony késleltetéssel lekövethető és játszható streaming játékszolgáltatások reneszánszának. És még nem is ejtettünk szót a számos szakmai felhasználási lehetőségről, digitális kurzusok megreformálásáról.

Origamizz a mobiloddal

Az új mobil adatkommunikációs technológia azonban megnövekedett hardverigénnyel is rendelkezik, ami egyenes ágon vonzza magával azt a megállapítást, hogy még erősebb telefonokkal vészelhetjük majd át a szorgos hétköznapokat. Mindemellett azonban az igazi újítás nem a megemelt hajtóerőben rejtezik, hanem a hajlított kijelzők térnyerésében. A gyártók már jó ideje kísérleteznek a technológiával, és úgy tűnik, jövőre végre betörnek a piacra a hajlítható képernyős eszközök.

Úttörőként a Samsung már be is mutatta saját modelljét, a cég San Francisco-i konferenciáján. Az Infinity Flex Display-nek keresztelt megoldás segítségével, takaros telefonunkból pillanatok alatt kényelemes tablet méretű telefont varázsolhatunk, a jócskán nagyobb felület minden előnyével együtt. Érdekesség még, hogy a Samsung új készüléke három alkalmazás futtatására lesz képes szimultán, így könnyítve meg az appokon átívelő munkát. Hasonló behajtható technológián dolgozik többek között még az LG és a Huawei is. A helyzet pikantériáját viszont a Royole nevű cég adta meg igazán, ők októberben rukkoltak elő a FlexPai nevű eszközzel, mely megfelelve a fenti kritériumoknak, hajlítható AMOLED-kijelzővel rendelkezik és egy korai fejlesztői verzió már el is érhető, igaz meglehetősen boros áron, közel fél millió forintnak megfelelő összegért.

Ahány ház, annyi szokás

Amennyiben telefont szeretnénk vásárolni a karácsonyi időszakra, még érdemes várni, ugyanis meglehetősen nagy volumenű váltás előtt áll az ipar, a kapcsolatot biztosító háttérbázist és a hardveres megoldások és erőforrások tekintetében is. Igaz, hogy a korai csúcstechnológiás modellek még viszonylag kedvezőtlen áron lesznek elérhetőek, de a verseny és a feltörekvő távol-keleti gyártóknak köszönhetően valószínűleg hamarosan csillapodni fognak az árak, és könnyen mi is egy villámgyors adatforgalmú, hajlítható kütyüvel lehetünk gazdagabbak.

 

Szerző: Sipos Bence