Ott a helyem, ahol a lakhelyem – Albi vs. koli

Albérlet vagy kollégium, ez itt a kérdés. A szemeszter kezdetén adódik a felvetés, hová is érdemes költöznünk, ha képzésünk messzire hív gyerekkori otthonunktól. A választás nem egyszerű, hiszen mindkét lakhatási mód esetén temérdek tényezőt kell figyelembe vennünk, igényeink és lehetőségeink függvényében. Hogy segítségedre legyünk, összegyűjtöttük a pro és kontra érveket.

Irány az egyetem!

Ha úgy döntesz, hogy kollégiumi szállást szeretnél, fontos tisztában lenni az egyetemeden kiadott határidőkkel, hogy időben fel tudd vinni a megfelelő adatokat a Neptunba. Az egyetemek által biztosított lakhatás esetén egy pályázatot kell leadni, melyben felmérik a családod anyagi körülményeit, illetve a távolságot a lakhelyed és az egyetem között. Ezekből az adatokból az intézmények rangsorolni tudják, kik azok, akinek leginkább szükségük van a kollégiumi elhelyezésre. Általánosan megállapítható, hogy a fővárosi és a népszerű vidéki egyetemek kollégiumaiban nagy a túljelentkezés, így ezzel is érdemes kalkulálni. A kollégiumok felszereltsége, komfortossága településenként, sőt, legtöbb esetben egy adott intézményen belül is eltérő. A jobban felszerelt, modernebb diákotthonokban általában 2-3 ágyas szobák várják a hallgatókat, bár ezeknek a bérleti díja is magasabb. Bizonyos esetekben akár egyágyas lehetőség is van, ezek azonban garantáltan extra költséggel járnak, a gólyák pedig (mivel még nincs egyetemi tanulmányi átlaguk) jó eséllyel ki vannak zárva abból a körből, akik ezekhez hozzájuthatnak.

Közösségben az erő

A kollégiumi élet számos megkötéssel, ám legalább ennyi pozitívummal is jár. A negatívumok közül talán a legjellemzőbb, hogy a privát szférád teljesen megszűnik, vagy legalábbis minimálisra csökken. Sok esetben pedig meglehetősen szerény körülményekkel kell beérned. Ezzel szemben a közösségi élet számos felejthetetlen emléket szerezhet. Annak érdekében, hogy tájékozott legyél az adott diákotthon körülményeiről, érdemes körbekérdezni a felsőbb évfolyamos hallgatókat, illetve a közösségi oldalak megfelelő csoportjait átböngészni.

Albérletvadászatra fel!

Amennyiben lakásbérlésre adod a fejed, érdemes korán megkezdeni a keresést, mert az egyetemi városokban pillanatok alatt elkelnek a lakások, még a drágább áron meghirdetettek is. Albérlet esetében az egyik legfontosabb tényező a szobák elosztása és a felszereltség mellett, az egyetemtől való távolság. Szintén nagyon hasznos, ha felderítjük a terepet, akár a Google Maps segítségével, akár az ismerőseink által, hogy megtudjuk, milyen a környék, vannak-e boltok, gyorsétkezdék a közelben. Hogy le tudj faragni a költségeidből, célszerű egy vagy több csoporttársaddal, vagy haveroddal összeköltözni.

Felnőtt élet, kicsiben

Az albérlet előnye és hátránya is abból adódik, hogy „megszabadulunk” a szüleinktől. Hiszen ez azt is jelenti, hogy minden feladat ránk hárul. Azzal is számolni kell, hogy a rezsi és az egyéb járulékos költségek megtérítése is a saját feladataink listájára kerül. A szabad választási lehetőségek azonban azt is jelentik, hogy nem kell többé senkivel egyeztetni egy esti összejövetelről (legfeljebb a lakótársakkal), és lakástól függően, akár még házibulikat is tarthatsz, de a szerelmeddel is meghittebben romantikázhatsz.

Hát én immár mit válasszak?

A választást gondosan mérlegelnünk kell, hiszen mindként lakhatási formának megvan a maga sajátos varázsa. Bár kétségtelen, hogy anyagi helyzetünk és személyiségtípusunk a legmeghatározóbb tényező abban, mi mellett is tesszük le a voksunkat. A kollégiumban garantáltan le tudunk faragni a költségekből, és a nap huszonnégy órájából egy percet sem kell egyedül töltenünk, mindig lesz körülöttünk társaság. Ezzel szemben az albérlet nagyobb szabadságot biztosít számunkra, fenntartása ugyanakkor jóval több önállóságot és kiadást igényel, és persze nagyobb felelősséget is ró lakójára.

Szerző: Sipos Bence