10 budapesti étterem, ahol isteni a töltött káposzta + RECEPT

Ha van fogás, mely egyetlen ünnepi ebédről sem hiányozhat és egy átlagos étkezést is képes feldobni, akkor az a töltött káposzta. A finomság a 18. század óta népszerű étel Magyarországon. A receptet szinte minden család ismeri, és ahány régió, annyi elkészítési mód létezik. Az eredetileg oszmán-török eredetű fogásnak számos variációja van Magyarországon, sőt, külföldön is. Mi most egy tradicionálisabb receptet választottunk.

Hozzávalók:

100 gr fehér rizs, 1 kg darált hús, 1 vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, édes fűszerpaprika, 1 csomag savanyú káposzta, 8-10 káposztalevél, napraforgóolaj, 2-3 evőkanál liszt, 1 teáskanál só, ízlés szerint bors, víz a főzéshez, tejföl

Elkészítés:

A rizst (előfőzés nélkül) közepes edényben alaposan keverd össze darált hússal, apróra vágott vöröshagymával, összetört fokhagymával. Sózd, borsozd, és az édes fűszerpaprikát is add a keverékhez. Most át a káposztaleveleket, és enyhén sós, forrásban lévő vízben néhány percen át puhulásig főzd. Miután leöntötted róla a vizet, tedd félre hűlni. Közben a befűszerezett hagymás-darálthúsos tölteléket oszd el egyenlő arányban, helyezd a káposztalevélre, amelyeket óvatos mozdulatokkal tekerj fel. Szükség esetén fogpiszkálóval biztosíthatod, hogy a megtöltött levél ne nyíljon ki.

Egy nagyobb, magas falú fazék aljára tegyél egy rétegnyi savanyú káposztát, majd egy réteg töltelék, és egy réteg savanyú káposzta következzen addig, amíg szinte megtelik az edény. Öntsd fel vízzel, végül egy-egy káposztalevéllel is letakarhatod. Fedő alat, alacsony hőmérsékleten főzd 3040 percig attól függően, hogy mekkora töltelékeket készítettél. Amikor elkészült, készíts habarást. Kevés olajjal piríts fűszerpaprikát, keverd össze két evőkanál tejföllel, és keverd csomómentesre a töltött káposzta levének egy részével. Ha biztosra mennél, használj szűrőt, amikor az alaposan összekevert hozzávalókat a káposztához adod. Már csak annyi a dolgod, hogy felforrald, és az ételed már kész is! Friss, puha kenyérrel, és tejföllel tálald.

Borajánló:

Egy teltebb, érettebb mátrai olaszrizlinget ajánlunk, amelyik vulkanikus talajról származik. A töltött káposzta paprikás, enyhén fűszeres, mérsékelten zsíros, de határozottan savas étel, amelyhez egy telt és hangsúlyos ízvilágú bor illik a leginkább, amely nem vész el a káposzta markáns ízei mellett, hanem harmóniát képez azzal.

Ezeken a helyeken eheted a legjobb töltött káposztát Budapesten

Töltött káposzta nélkül nincs sem lakodalom, sem szilveszter. Mivel a régió egyik legkedveltebb fogása ilyen-olyan formában a török idők óta nemzeti konyhánk szerves része, bőven volt időnk tökélyre fejleszteni a “Káp-hozta” eledelt. Az alább következő 10 budapesti étteremben erről ti is megbizonyosodhattok!

blank

Pest-Buda

A Várnegyed egyik macskaköves utcácskáján, egy középkori házromra épült kétemeletes barokk épületben foglal helyet már több mint fél évszázada a Pest-Buda Vendéglő, mely megérdemelten a városrész legkedveltebb étterme. A helyiek és a turisták körében egyaránt népszerű hely a magyar kulinária széles, de még inkább látványos tárházát kínálja, stílszerűen merítve az elmúlt évszázadok konyhaművészetének ízvilágából. Az illedelmes és mosolygós személyzet, a barátságos melegséget árasztó belső terek és a Mátyás-templom tornyára néző terasz tökéletesen egészítik ki a Pest-Buda fogásaiba rejtett gazdag aromákat. Itt aztán rendesen megmerítkezhetünk a klasszikus fogások tengerében: kezdésnek rendeljünk tyúkhúslevest lúdgége tésztával, főételnek pedig jöhet a fenomenális töltött káposzta, jókora adag tejföllel koronázva. Szomjunkat csillapítsuk egy pohár hűs Olaszrizlinggel, dolgunk végeztével pedig tegyünk egy kellemes sétát a Budai Várnegyed ódon házai között.

1014 Budapest, Fortuna utca 3.

Rézkakas Bistro

A Rézkakas Bistróban a Bernát Dániel séf vezette konyha egy világklasszis cirkuszi mutatványos tehetségével zsonglőrködik a hagyományos receptek és a legmodernebb konyhatechnológiai innovációk sorával, az eredmény azonban ízig-vérig magyaros. Az átgondolt étlap két részből áll, az egyik felét vegetáriánus, a másikat pedig húsos fogások népesítik be. A brie habos céklakrémlevestől kezdve a halászlémártásban, csukakaviárral felszolgált Csárda halbatyun át a marha melange-zsal ötcsillagos haute cuisine fogássá varázsolt szabolcsi töltött káposztáig minden tétel a lehető leghatásosabb ízkombinációkat rejti magában. Az ízlelőbimbók mellett a Rézkakas Bistro a hallójárataink bizsergetéséről is gondoskodik, méghozzá Kuti Róbert és élő cigányzenét játszó együttese virtuóz tálalásában.

1051 Budapest, Sas utca 3.

St. Andrea Gourmet Bar

Az egerszalóki pincészet budapesti borétterme a néhány évvel ezelőtt példás módon felújított Eiffel Palota földszintjén található, étlapján pedig kizárólag az Osztrák-Magyar Monarchia kulináris tradícióiban gyökerező fogások kaptak helyet, úgy megalkotva, hogy azok a pincészet valahány borának tökéletes párjául szolgáljanak. Déltől háromig kiadós ebédmenüvel, este pedig á la carte ajánlatok étvágygerjesztő sorával várja vendégeit a St. Andrea Borbár, úgy mint joghurttal és vízitormával kínált pisztráng, dámvadgerinc répával és tárkonnyal, és mangalicával töltött káposzta.

1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78.

Kéhli Étterem

Óbuda hőn szeretett kulináris időgépe, az Árpád-híd melletti panelrengeteg lábánál található Kéhli Vendéglő békebeli ízeket árasztó fogásainak minden egyes falatja visszarepít minket Krúdy Gyula idejébe: a menüt lapozgatva olyan klasszikusokra bukkanunk, mint a harcsapaprikás, rántott békacombok, vagy a csülökkel, malacfüllel és malacfarokkal töltött káposzta, amit csöves pirospaprikával, majorannával és magyar borssal ízesítenek. Ha Krúdy ma is élne, garantáltan a Kéhliben költené el minden vacsoráját, a felszolgálást dicsérve, és a jófajta cigányzenét élvezve.

1036 Budapest, Mókus u. 22.

Dunacorso Étterem

A történelmi helyszínen, a pesti romantika legszebb képviselőjeként tündöklő Vigadó épületének tőszomszédságában található, családi tulajdonban lévő Dunacorso Étterem vendégei már 40 éve gyönyörködhetnek a Királyi Palota páratlan panorámájában. A teraszról nyíló festői szépségű látványon kívül több minden másért is szeretjük a Dunacorsót: ott van a kifogástalan kiszolgálás, a nagyszerű borlap, valamint a reformízekkel dolgozó konyha. A kínálat részét képezi többek között a lilahagymalekvárral és brióssal tálalt hideg libamáj, a tejszínes spenóttal szervírozott tokhal, a túrófánkkal és hagymatrióval körített sertésszűz, vagy a kolozsvári töltött káposzta, melynek írott története egészen a 17. század közepéig nyúlik vissza. A fejedelmi lakomát érdemes a Dunacorso méltán híres desszertjeinek valamelyikével megkoronáznunk, mondjuk a kávés-diós-csokoládés Juliska tortával.

1051 Budapest, Vigadó tér 3.

Vén Hajó Étterem

A Dunacorso alatti partszakasz ékköve, a Vén Hajó Étterem legendás magyar fogások modernkori újragondolásával, néhány nemzetközi kedvenccel, valamint a Lánchíd, a Királyi Palota, a Várkert Bazár és a Citadella lélegzetelállító panorámájával vár mindenkit, aki a szépre éhezik. A zsályás birsalma pürével és sós mandulával körített libamájpástétom, a kolbászos-csülkös Jókai babkrémleves, és az erdélyi töltött káposzta triumvirátusa a legnagyobb étkű vendégek gyomrát is hosszú időre elcsendesíti, a gasztronómia hullámai mellett pedig a történelem tengerét is meglovagolhatjuk, az 1913-ban legyártott gőzhajó ugyanis egyúttal a magyar hajózás múzeumaként is működik.

1052 Budapest, Vigadó docks #2

Evidens Bistro

Magas minőségű összetevők, szenvedéllyel és sok odafigyeléssel elkészített, végső formájukat esetenként az asztalunk mellett elnyerő ételek, és emberes adagok – ezt kínálja a Bazilikától csupán egy utcára az Evidens Bistro, ahol már az első falat után evidenssé válik a visszatérés. Ha meg akarsz bizonyosodni állításunk valóságtartalmáról, elég csak kikérned a hely legendás, “kakastaréjjal” kiegészített töltött káposztáját. Falánkságunknak itt tényleg csak gyomrunk véges térfogata jelenthet akadályt, egy háromfogásos vacsorát valósággal lehetetlenség egy ültő helyünkben megenni.

1051 Budapest, Sas utca 4.

Pozsonyi Kisvendéglő

A Jászai Mari tértől csupán néhány háztömbre található Pozsonyi Kisvendéglő fő vonzereje családias atmoszférájában rejlik, amely minden konyhájából kiérkező fogásnak egy különleges fűszerezést ad. Az 1992 óta töretlen népszerűségnek örvendő sarok-étterem valódi kőszikla Budapest mindig háborgó, már sok hajóst elnyelő gasztro-tengerében, ahova az egész világról özönlenek az éhes szájak, hogy pazar ételeikkel feltöltődjenek. Az étlapon megtaláljuk a magyar kulinária olyan klasszikusait, mint a marhapörkölt, a halászlé, a Jókai bableves és a Gundel palacsinta, na meg persze a jó öreg töltött káposzta – és mindet meglepően pénztárcabarát összegekért. Minthogy a környék egyik legnépszerűbb étterméről van szó, az asztalfoglalást melegen ajánljuk!

1137 Budapest, Radnóti Miklós u. 38.

Fakanál Étterem

Minthogy Európa legszebb vásárcsarnokának földszintjén található, így hát nem is csoda, hogy a Fakanál Étterem konyháján megforduló alapanyagok mind egy szálig az ottani árusok kezei alól kerültek ki. Gyimesi János séf és csapata reggel 9 és 11 óra között laktató reggeli fogásokkal, ebédidőben pedig autentikus magyar ételekkel (többféle pörkölt, gulyásleves, házi rétesek, rakott krumpli, töltött káposzta, és így tovább) és vérpezsdítő cigányzenével várja a vendégeket. Az otthonos ízeket szállító konyhán kívül nagy előnye a helynek az önkiszolgáló rendszer, így csak rajtunk múlik, milyen hosszúra nyúlik az étkezésünk.

1093 Budapest, Vámház körút 1-3.

Nagy Fatál Konyhája

A nemes egyszerűséggel csak magyar Hell’s Kitchenként emlegetett Nagy Fatál Konyhája a történelmi belváros egyik méltán ismert éttermeként mi mást is kínáljon, ha nem a hagyományos magyar konyha remekeit, élő cigányzenét, meg a magyar népművészet által inspirált belső tereket? A családi recepteken alapuló fogások helyi forrásból származó húsokból és zöldségekből készülnek, a teljes hitelesség érdekében. Habár töltött káposztájuk minden részletében kiváló (a füstölt hústól kezdve a tejfölön át a lipóti kenyérig), érdemes kipróbálni a névadó fatálak egyikét is – például a Himalája-méretű Nagy Nagy fa-tálat. Pálinkával öblögetni ér!

1052 Budapest, Kígyó utca 6.