Miről szól az e-sport, miért érdemes követni? Eláruljuk, mit kell tudnod!

Hódít az e-sport, egyre több olyan eseményről lehet hallani, amelyben a versenyszerű videojátékozás kerül középpontba. Hogyan lehet valakiből versenyző, miként kell elképzelni egy-egy rangadót? A téma kapcsán a magyar FIFA-bajnokság egyik alapítója és sajtóreferense, Poór Tamás osztotta meg velünk gondolatait.

Az e-sport Magyarországon még nagyon gyerekcipőben jár. Aki ebből akar megélni, az elég rossz helyen keresgél, talán a játékosok 0,1%-a mondhatja el magáról, hogy komoly fizetésért játszik. Az e-sport Magyarországon egyelőre maximum hobbiként jellemezhető, ami mostanra nőtte ki magát. Bárki elkezdhet komolyan foglalkozni vele, és kellő erőbefektetéssel könnyen bekerülhet egy-egy igazi sportklub e-sport csapatába, igazolt játékosként.

A versenyszerű videojátékozás ugyan egyre nagyobb ismertségre tesz szert az országban, elismertsége a témát övező sztereotípiák miatt erősen kétséges. Sokak szerint a South Park Eric Cartmanjéhez hasonló fazonok ülnek a gép előtt, és napi 24 órában a billentyűzetet csapkodják, pedig a valóság teljesen máshogy fest. Aki megismeri az e-sport másik oldalát, másként fog gondolkodni róla, és talán elismeri a játékosok teljesítményét, hiszen ezek a srácok világszinten is eredményesek.

Egy-egy játékos heti 4-5 alkalommal edz napi 2-3 órát a gép előtt ülve, ami mellett rendszeres fizikai edzést is végez, hogy kellő frissességgel tudjon egy hosszú, sokszor 10-12 órás versenyt végigcsinálni. Az e-sport engeteg utazással, szerepléssel, és egyéb marketingtevékenységgel jár, sokan pedig emellett online csatornákat visznek, ami szintén időigényes. Az sem mellékes, hogy az e-sport versenyzői dolgozó, tanuló emberek, tehát főállásban teljesen mással foglalkoznak.

A megmérettetésnek két formája van, az online és az offline bajnokságok, kupák. Az offline opció esetében a játékosok egy helyen, személyesen jelennek meg és mérik össze a tudásukat. Ez leginkább az egyéni játékosok és a kis létszámú csapatjátékok versenyének színtere. A FIFA e-sport bajnokság online működik, alapja és lebonyolítása 90%-ban a valódi futballbajnokságot modellezi, minden hétvégén eg-egyy bajnoki mérkőzéssel, magyar kupával, nemzetközi és válogatott megmérettetésekkel. Fontos kiemelni, az e-sportnak csupán a tere virtuális, minden más ugyanúgy működik, mintha az ember valójában focizna, kézilabdázna vagy mondjuk vívna.

Az online játékhoz Playstation 4-konzolra és az aktuális FIFA-játékra van szükség. A bajnokságban nincs nevezési díj, így lényegében bárki indíthat csapatot, vállalva azt, hogy a bajnokság közben nem szűnik meg a csapat (ez súlyos büntetést von maga után). Képességek tekintetében nincsenek nagy elvárások, hiszen a játék tanulható, sok gyakorlással erős közepes szintre 0 játékintelligenciával is felhúzhatja magát az ember; természetesen ez igen komoly munkát igényel. Éppen az adja a sport szépségét, hogy kortól, nemtől és végzettségtől függetlenül bárkiből válhat jó, akár válogatott szintű játékos.

Poór Tamásról

2 évvel ezelőtt két ismerősével szervezte meg az első bajnokságot. 2017 nyarán kiderült, az MTK Budapest csapata gondolkozik az e-sport szakosztály indításán, ekkor kereste fel a klub vezetőségét ötleteivel, elképzeléseivel, és hamar az MTK igazolt e-sportolója lett. Innentől egyenes út vezetett ahhoz, hogy a többi klub is belépjen, megjelentek a szponzorált csapatok és az e-sportklubok is. A liga vezetésével igyekeznek mindenkinek segíteni és tanácsot adni. Jelenleg már nem az MTK Budapest kötelékében, hanem az MLE eSport – SPORTMAP.hu csapatában tevékenykedik. (További híreket a bajnokság oldalán olvashatsz.)

Szeretnél többet megtudni? Kövesd a Hungarian Pro Clubs League oldalát a közösségi oldalakon, olvasd a goal.com magyar kiadásának cikkeit, kattints a csakPS.hu beszámolóira! Izgalmas közvetítéseket az esport1.hu oldalán találhatsz, melyeket élőben lehet követni.