Új műholddal méri fel a bolygó jégtakarójának méretét a NASA, nézd meg a fellövést!

Szeptember 15-én, helyi idő szerint 08:46-kor (05:46 PDT) fellövik a NASA ICESat-2 nevű műholdját, ami a bolygó felhő, jégtakaró- és földfelmérését fogja végezni. A műhold útjára engedését virtuálisan a világ bármely pontján élők követhetik majd.

A műhold tervezett fellövéséről több éve keringnek hírek, ráadásul legyártási költségeivel is rendszeresen témát szolgáltatott a hírközlő szerveknek. Legalább 200 milliárd forintnyi dollárral többet költöttek rá ugyanis, mint tervezték. A programot még 2012-ben fogadták el, és határideje folyamatosan csúszott, ezért igazi felüdülés lehet a NASA szakembereinek, hogy végre valóban nyélbe üthetik a fellövést. A lézeres magasságmérővel ellátott műholdat a kaliforniai Vandenberg Air Force légitámaszpontról indítják útjára, és a NASA Television online közvetítésének hála akár te is követheted az eseményeket.

Az ICESat-2 egyetlen tudományos műszert visz magával, az ATLAS (Advanced Topographic Laser Altimeter System) névre keresztelt eszközt, ami állítólag nagy szerepet játszott a költségek brutális növekedésében, fejlesztésének nem várt bonyodalmai miatt pedig valószínűleg a projekt elindításának késéséért is felelős. Az ATLAS másodpercenként 10.000 impulzust küld majd a Föld felszínére, így felmérve a gleccserek és a tengerfelszíni jégtakaró méretét, ezáltal segítve a jeges és szárazföldi területeken bekövetkezett változásokat és egyben magyarázatot szolgáltatva azok mibenlétére.

A fellövéssel kapcsolatos tájékoztató 8:10-kor interjúkkal kezdődik.