Az Aeroparkból jelentjük: Megújult a MALÉV első Tu-154-es repülőgépe

Remek hírünk van a repülőgépek szerelmeseinek: két jeles esemény évfordulóját ünnepli idén a Légiközlekedési Kulturális Központ, aminek örömére számos izgalmas program és érdekesség várható az elkövetkező időszakban. Főszerepben a Malév első Tu-154-es repülőgépe, amelynek megújult külsejét hamarosan személyesen is megcsodálhatjuk!

Szeptemberben lesz 45 éve, hogy megérkezett Budapestre a MALÉV első Tu-154-es repülőgépe, továbbá a legendás típus levegőbe emelkedésének 50. évfordulóját is ebben az évben ünnepeljük. A kettős jubileum alkalmából felújították a világszerte ismert és népszerű típust, ami 1973. szeptember 5-én landolt Budapesten, a Malév első háromhajtóműves repülőgépeként.

Fotó: Zainkó Géza

A HA-LCA lajstromjelű Tu-154-es egyenesen a Szovjetunióból érkezett, 1991-ben teherszállításra alakították át, majd 1993-ban vonták ki a forgalomból. Ezt követően különféle földi képzésekben és gyakorlatokban kapott szerepet, majd félrevontatták. Ahogy a repülőtéren nevezték, „LCAladár” éveken át pihent a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér műszaki előterének szélén, 2014-ben került az LKK birtokába.

Kulisszatitkok a felújításról

Ezen a nyáron – hosszú előkészítő munka és alapos tervezés után – végre begördülhetett a Lufthansa Technik Budapest hangárába, ahol több hétig tartó külső felújításon esett át, hogy visszakapja azt a jellegzetes festését, amellyel 45 évvel ezelőtt szolgálatba állt a Malévnél. A projekt nem jöhetett volna létre neves támogatók nélkül: a projekt mögé állt például a Lufthansa Technik, amely a fényezéshez kéthetes hangáridőt ajánlott fel budapesti bázisán. A 25 éve leállított, 45 éves repülőgépet a Budapest Airport Kényszerhelyzeti Készültségének szakemberei mozdították meg és vontatták a Lufthansa Technik hangára elé. A külső felújítás a 48 méter hosszú törzs, a szárnyak és a vezérsíkok tisztításával és csiszolásával indult meg.

A szakemberek archív rajzok és fotók, valamint eredeti színtervek alapján mérték ki, hogy hol, milyen maszkolásra van szükség a törzsön azért, hogy a Tu-154-esen visszaálljon a MALÉV 1973-as jellegzetes arculata. 1400 négyzetméteres felületet kellett lefújni és hengerelni. Csak szürke és fehér festékből több mint 220 litert használtak fel a munka során. A repülőgépen a legkiválóbb fényezőmesterek és a Lufthansa Technik szakemberei dolgoztak, valamint önkéntesek is közreműködtek abban, hogy a Malév első Tu-154-ese eredeti külsejével maradjon fenn az utókor számára.

blank
Fotó: Kiss Gergely

Jövőbeni tervek

A repülőgép felújítása nem ért véget a fényezéssel. Az LKK szlovák, görög és orosz partneri kapcsolatainak, valamint a támogatóknak köszönhetően a jövőben számos fontos alkatrész érkezik a Tu-154-eshez külföldről: a szakemberek – a többi között – visszaszerelik a korábban eltávolított hajtóműveket, a pilótafülkébe és az utastérbe pedig a tervek szerint hamarosan eredeti műszerek és ülések kerülnek vissza.

blank
Fotó: Kiss Gergely

Mikor láthatjátok?

„LCAladár” ősszel mutatkozik be a nagyközönség előtt: a 45 éves történelmi repülőgép szeptember 8-án az Aeropark által szervezett Malév-nap reptérlátogatásain mutatkozik be először, a nagyközönség és a külföldi repülésbarátok pedig október 6-7-én találkozhatnak vele, amikor a Légiközlekedési Kulturális Központ a típus első felszállásának 50. évfordulóhoz kapcsolódva Tu-154-es Fesztivált szervez.

blank
Fotó: Kiss Gergely

Történelmi pillanat lesz, ne maradjatok le!