A könyv, amiből kiderül, hogy mégsem olyan nyerő, ha örökké élsz – Ha megáll az idő-könyvkritika

Te is kívántad már, hogy bárcsak örökké élhetnél? Matt Haig Ha megáll az idő című könyvének főszereplője már több száz éves, és a legborúsabb becslések szerint is még száz-kétszáz éve van hátra. Bár talán úgy tűnhet, hogy egy sci-fit készülünk éppen ajánlani, gyorsan eloszlatjuk a tévhiteket: Matt Haignek köze sincs az említett műfajhoz. Az író a fantasztikus elemeket csupán ahhoz használja a műveiben, hogy még élesebb fókusszal vizsgálja kedvenc alanyát: az emberiséget.

GABO

A Ha megáll az idő című könyv főszereplője a 16. század végén, Franciaországban született Tom Hazard, akinek családját a francia vallási háborúk tizedelték meg. Az árván maradt Tomnak kemény sors jutott, szülei elvesztése után menekülnie kellett szülőföldjéről, útját Angliába vette.

Serdülőkorában, az 1600-as évek elején jött rá, hogy más, mint a többiek: képtelen megöregedni. Míg a kortársai fiatal felnőtté, majd középkorúvá majd időssé váltak, az ő arca semmit sem változott: tizenöt éves korától csigalassúsággal öregedett, több évtized alatt egy évnyit.

Tom eddigi négyszáz éve alatt élt Londonban, Amerikában, Új-Zélandon, sőt, még Cook kapitány hajójának a fedélzetén is szolgált és Shakespeare-rel is iszogatott.

Az örökéletűeknek van egy titkos csoportja, melynek Tom is tagja. A közösség célja, hogy titokba tartsák a létezésüket, hogy megóvják magukat a társadalom kiszámíthatatlan reakcióitól. A zártkörű társaságnak szabályaik is vannak: nyolcévente új életet kell kezdeniük, más országban, más névvel, de ami a legfontosabb: sosem eshetnek szerelembe.

Tom napjainkban egy angol iskolában tanít történelmet, s azon túl, hogy állandó fejfájások gyötrik (ezek az úgynevezett emlékfájások), a franciatanárnő miatt is főhet a feje, aki túlságosan is felkelti az érdeklődését.

Matt Haig történetéből kiderül, hogy annak, aki elég sokáig élt, mert nem lehet újat mutatni. Az emberek és az emberi természet szinte semmit sem változott az évek, évszázadok alatt, igaz a mondás: nincs új a nap alatt.

A négyszáz éves Tom nagyon különleges nézőpontból több évszázadnyi tapasztalattal felvértezve, tisztes távolsággal vizsgálja a 21. századot, mely legalább annyira ismerős, mint ismeretlen a számára.

Azt azonban tisztán látja, hogy időről időre hajlamosak vagyunk ugyanazokat a hibákat elkövetni, és teljesen mindegy, hogy az Erzsébet- vagy a modern kori Angliában élünk, az emberek vágyai és tetteinek mozgatórugói lényegében mindig ugyanazok.

A kedves történet nemcsak társadalomkritikus megjegyzésekben, de fordulatokban is bővelkedik, a hosszának köszönhetően pedig ideális választás a nyaralásokhoz is.

A könyvből film is készül, melynek főszereplője Benedict Cumberbatch lesz.