Hobbi, életmódváltás és példamutatás – Egyre népszerűbb a futás a nők körében is

Bármilyen életterület által támasztott kihívásról is legyen szó, az utóbbi 10 évben – kortól függetlenül – egyre több magyar nő választ a kikapcsolódásra, inspirálódásra egyszerű, egészséges és sportos megoldást: a futást.

Maraton vagy félmaraton, 1 km vagy 21 km – számukra nemcsak távok hossza, és nem is csak a percekben mérhető teljesítmény a mérvadó, hanem összességében a futás nyújtotta élmény – derül ki a Budapest Sportiroda (BSI) 10 évre visszanyúló adataiból. A félmaratonon való részvételük 2008-2017 között megötszöröződött, míg ugyanezen időszakban a maratoni futásokon való indulásuk háromszoros növekedést mutat. Ez rendkívüli eredmény: éppen ezért a 21 Nő az egészségügyért alapítvány a BSI-vel közösen elkészíti az első kutatást a nők és a futás témában!

„Szeretnénk felmérni, hogy ki miért-milyen okból és hány éve fut; milyen lehetőséget jelent számára a futás, milyen helyzetekben nyújtott számára pozitív megoldást egy hosszabb-rövidebb táv teljesítése. Arra kérünk minden résztvevőt, hogy a május 27-i futógálán minél többen keressék fel a 21 Nő az egészségügyért sátrát, töltsék ki kérdőívünket, válaszaikkal járuljanak hozzá, hogy minél átfogóbb képet kapjunk arról, hogy ki miért dönt a futás mellett.”

– fogalmazott Kertész Éva, a 21 Nő az egészségügyért alapítvány ügyvezetője.

BSI Tények, adatok

 Míg 2008-ban félmaratoni távon 6.625 férfi és 2.285 nő indult, ezzel szemben 2017-ben 16.822 férfi és 10.555 nő állt rajthoz! – ez a hölgyeket tekintve ötszörös növekedés!

A maratoni távon 2008-ban 2.545 férfi és 584 női indulót regisztráltak, ezzel szemben 2017-ben 5.231 férfi és 1.918 női startolt, ami szebbik nem háromszoros növekedését mutatja a klasszikus távon.

A Női Futógála iránt minden évben nagy az érdeklődés – idén 9.000 körüli résztvevő várható, a legidősebb nevező egy 80 éves hölgy, aki a 2,5 km-es gyalogláson indul! 

3+1 érv a futás mellett

  1. Közös hobbi, összetartó erő

A mindennapi stressz levezetésre az egyik legjobb megoldás a mozgás, a futás főleg csapatban!

  1. Inspiráló energia

Aki egyensúlyban van önmagával, az könnyebben, hatékonyabban nyújt környezetének ösztönzést.

  1. Énidő

Mindenkinek jár napi fél óra mozgás, amikor minden kitisztul, és a helyére kerül.

          +1.  Példamutatás

Adjuk tovább a mozgás, és az élet örömét!

A BSI több mint 30 éve és évente közel 150 ezer futónak nyújt lehetőséget és szakmai támogatást önmaga megmérettetésére, közösségben futásra, a célba érés örömének megélésére és az egészség megőrzésére.

A 21 Nő az egészségügyért alapítója a Hungaropharma Zrt. A civil szervezet híd az egészségügy és a kommunikáció között, célja az egészségtudatosság fej­lesz­té­se, a lakosság egészségügyi is­me­re­te­i­nek bő­ví­té­se a magyar egészségügy 21 női prominens szereplőinek közreműködésével.

A BSI és a 21 Nő az Egészségügyért Alapítvány felmérést készít a nők futással kapcsolatos szokásairól. Ha te is ki szeretnéd tölteni a kérdőívet, ide kattintva teheted meg. 

A válaszadás anonim, a  kérdőív visszaküldésének határideje: 2018. június 30.


Egy korábbi Funzine VOICE-videóban mi is arról beszélgettünk, hogyan kell “jól” futni, mi kell hozzá és miként őrizzük meg a motivációnkat. Itt nézhetitek meg:

Funzine VOICE: Fussatok jól!

Te is ezerszer megfogadtad már, hogy mostantól tényleg rendszeresen eljársz futni? Az e heti Funzine VOICE videónkban segítünk, hogy hol, hogyan és miben kezdj neki!

Gepostet von Funzine – See you there am Freitag, 18. Mai 2018