CrossFit: Tornaóra felnőtteknek – A B’Bros 2-ben izzasztottuk meg magunkat

Egyre több kockahasú hírességről derül ki, kemény bicepszük és alacsony testzsírszázalékuk titka a CrossFit. Tudjátok, még Zac Efron is ezzel az edzésmódszerrel pattintotta ki magát a Baywatch-ra. Saját magunk is ki akartuk próbálni, mit tud ez a sport, ezért felkerestük a város egyik legnépszerűbb CrossFit-termét, a B’Bros 2-t.

UPDATE: magyar sikerek augusztus 5-én a Crossfit Games világbajnokságon!

Az első B’Brost 2015-ben nyitotta meg két jó barát, Puskás Bálint és Vörös Bálint (a 2 B) a Városliget szomszédságában. A fiúk egy Európa-bajnokságon szembesültek azzal, milyen megnyerő, közösségépítő hangulata van a CrossFitnek, ezt szerették volna idehaza is megvalósítani.

Küldetésüket sikerre is vitték, olyannyira, hogy tavaly már a második termüket nyitották meg a IX. kerületi Márton utcában.

Ahogy beléptünk az edzőterem ajtaján, máris elénk tárult a CrossFit sajátos világa. A nagy belmagasságú edzőteremben a magasról lelógó kötelek és gyűrűk, az egymás mellett sorakozó tárcsák, kettlebellek, labdák, a sarokban lévő biciklik és evezőgépek mind arra várnak, hogy megizzasszanak – én pedig nem térek ki a kihívás elől.

Mielőtt azonban próbára tenném magam a napfényes edzőteremben, az egyik B’Bro-val, Puskás Bálinttal, és a terem vezetőedzőjével, Sóti Zsolttal beszélgettem a CrossFitről.

Mi az a CrossFit?

Zsolt: A CrossFitbe nagyon sok minden belefér, például a súlyemelés, a biciklizés, az úszás. A sport alapfilozófiája, minden területen egy jó szintet elérni. A cél, hogy elbírjuk a súlyokat, saját testsúlyunkat is meg tudjuk mozgatni, és az állóképességünk is jó legyen. Nem érdemes összekeverni a CrossFitet a Cross Traininggel. Utóbbiban kisebb hangsúlyt fektetnek a technikai dolgokra, nincs erőemelés vagy olimpiai súlyemelés. Általában hiányoznak azok a gimnasztikai gyakorlatok is, melyek nélkül nem lehet CrossFit a CrossFit.

Mi a különbség a CrossFit és a Cross Training között?

Bálint: Ahhoz, hogy valaki CrossFit órákat tartson, ki kell fizetnie egy bizonyos díjat, mivel a CrossFit licence-köteles márka. Cross Trainingnek elnevezett órákkal ott találkozhatunk, ahol furmányosan kikerülték a licence kifizetését. Sok esetben ez csak egy marketingfogás az edzőtermek részéről, hogy embereket csábítsanak magukhoz.

Zsolt: A CrossFit összetettebb a Cross Trainingnél, itt nagyon sok erőfejlesztő és kiegészítő gyakorlat van, nagy hangsúlyt helyezünk a helyes technika elsajátítására is. Nagyon változatosak lehetnek ezek a gyakorlatok, főleg talán azok számára, akik az edzőtermi erősítéshez vannak szokva.

Kondi vs. CrossFit. Melyik a jobb?

Bálint: A konditerem ténylegesen a test építéséről szól, a külcsínen van a hangsúly. Arra specializálódnak a gyakorlatok, hogy folyamatosan egy-egy izomcsoportot mozgass meg. A kondizással szemben a CrossFit közösségi sportélményt ad, mivel hiába hajtod végre egyénileg a feladatokat, csapatként dolgoztok együtt és vannak közös feladatok is.

Zsolt: A kettőnek más a célja. Leginkább úgy tudnám megfogalmazni, hogy az itt megszerzett erőt, a hétköznapi életbe is át tudod ültetni. Lehet, hogy a konditermi edzéstől izmosabb leszel, de nem feltétlenül leszel fittebb.

Milyen étrendet tartsunk a CrossFit mellett? Milyen és mennyi táplálék-kiegészítőt érdemes használni?

Bálint: Alapvetően húsokat, zöldségeket együnk, de a zsírokat sem szabad megvonni magunktól, a levegőből nem lehet energiához jutni. A B’Bros 2-nél például mindenki fánkmániás, ezt sem tettük tiltólisátra, csak mértékkel esszük. A táplálék-kiegészítők hasznosak lehetnek, ha komolyabb célokat tűzöl ki, versenyezni szeretnél vagy ütemesebben szeretnél fejlődni, segíthetik a regenerációt, izomépülést.

Zsolt: Mindenki maga dönti el, mekkora hangsúlyt helyez az étkezésre. Itt azért másféle diéta kell, mint a kondizásnál. Mivel rengeteg kalóriát égetünk egy edzés alkalmával, kicsivel több szénhidrátot is megehetünk. Sokan, sokféleképpen közelítik meg ezt, van például olyan CrossFitesem is, aki paleózik.

Terveztek valamilyen újítást a B’Bros 2-nél?

Bálint: Mivel piaci alapon működünk, próbáljuk kielégíteni az igényeket. Az aktuális cél, hogy a két edzőtermünk adta összes lehetőséget kihasználjuk. Flabélos vagy Zumba azért nem lesz, bármit is igényeljen a piac. Nincs bajunk ezekkel sem, de mi nem ebben hiszünk.

Zsolt: Régóta gondolkozunk a CrossFit Kidsen. Sokan azt mondják a CrossFitre, hogy olyan, mint egy felnőtt testnevelésóra, ami nem is áll messze a valóságtól. Az iskoláskorú gyerekekkel is sok mindent tudunk csinálni, ami a CrossFitbe beleillik, és megfelel a kicsik életkori sajátosságainak is. Mindenekelőtt azonban a megfelelő kereteket kell ehhez biztosítani, nem szeretnénk elkapkodni.

Az erő próbája az ugrálókötél

Nekem legalábbis azzal gyűlt meg legjobban a bajom a Sóti Zsolt által vezényelt edzésemen. Szerencsémre Zsolt nagyon profi edző, és addig nem adta fel, míg egy-két ugrást meg nem tudtam csinálni.

Közös edzésünk a bemelegítéssel kezdődött, amit egy kis biciklizés követett, majd rá is tértünk a CrossFit egyik legalapvetőbb gyakorlatára, a guggolásra. Mivel a feladat szabályos kivitelezése nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk, itt is elvégeztünk egy „rákészítő” gyakorlatot.

Majd a fal elé állva kellett leguggolnom egy medicinlabdára, úgy, hogy alig érintsem a labda felületét a fenekemmel és szinte azonnal felegyenesedjek.

Ezt követte a húzódzkodás, amivel azért olyan nagy problémák nem voltak.

Majd a fent már említett ugrálókötelezés volt a soron, de a terem túlsó végében lévő kötél is szerepet kapott. Itt kézzel, majd lábtechnika segítségével másztam fel.

Az edzés végére Zsolti egy mini feladatsort is összeállított, mely evezésből, burpee-zésből (alias négyütemű fekvőtámaszozásból) és lógásban történő lábemelésből állt.

Az edzést természetesen nyújtással zártuk, mivel a mobilitás, vagyis hajlékonyság nagyon fontos ahhoz, hogy a gyakorlatokat helyesen tudjuk végrehajtani. Itt érdemes megemlíteni, hogy a B’Brosban nemcsak CrossFit-edzések vannak. Járhatunk Weightlifting (azaz súlyemelő) vagy Gymnastic-órákra is, ahol többek között a kézenállás és a gyűrű kap főszerepet. Ami pedig a hajlékonyságot illeti, a fiúk Mobility-órákat is tartanak, melyeket leginkább a jógához lehet hasonlítani, azzal a kivétellel, hogy itt speciálisan olyan feladatok vannak, melyek CrossFithez is hasznosak.

Az edzés után megkértem Zsoltit (csak hogy picit én is megizzaszthassam őt), hogy mutassa meg, hogyan is működik a Baywatch-ból már jól ismert pegboard, amin a filmben Zac Efron játszi könnyedséggel mászott fel.

Zsoltot nem kellett kétszer kérni, már mutatta is, hogyan kell megmászni a leginkább falra szerelt fakírágyra emlékeztető táblát. Egyik lábával megtámasztotta magát a falon, majd, mint egy kilőtt rakéta tornázta előre magát a falon az apró fapálcikák segítségével.

Még akkor is mosolygott, amikor leért, izzadságból pedig egy cseppnyit sem láttam a homlokán, úgyhogy ennyit az ördögi tervemről: a B’Bros-os edzőket semmivel sem lehet megfogni.

Ők engem viszont annál jobban megdolgoztattak, mivel a fiúk szakértelmét, lelkesedését és motiváltságát nem lehet megkérdőjelezni. A legmegnyerőbb tulajdonsága a B’Brosnak számomra mégis az, hogy itt nem az a cél, hogy minél több embert, minél több pénzért, minél gyorsabban izzasszanak meg, hanem az, hogy megszeressük a CrossFitet és helyesen sajátítsuk el a sport minden egyes apró mozdulatát.

Aztán ki tudja, a végén még én is a pegboard tetején fogok összepacsizni Zsoltival.

UPDATE: Magyar sikerek augusztus 5-én a CrossFit Games világbajnokságon!

Hihetetlen meglepetést okozva, vasárnap magyar ezüsttel ért véget az egyesült államokbeli Madisonban megrendezett CrossFit világbajnokság. Szívből gratulálunk a 21 éves Horváth Laurának, aki szintén a pesti CrossFit B’Brosban készült a versenyre.

Congrats to the fittest women on earth (check out @crossfitgames for pictures of the fittest men and teams too!)! We’ll be doing some of the Games workouts in our box this week so be sure to stop by for an epic workout. If you’re new, click the link in our profile or send us a message to set up your own free intro session. Who knows – maybe you’re the next Tia-Clair Toomey! _____ #crossfitgames #crossfitgames2018 #strongwomenlift #womenofcrossfit #thefittestonearth #crossfit #crossfitsabertooth #crossfitfriends #crossfitcommunity #fitness #crossfitisforeverybody #crossfitstrong #yourestrongerthanyouthink #lifteachotherup #encouragement #justkeepgoing #justkeepswimming #pushyourlimits #totalhealth #liftheavyoftenasineveryday #minnesota #minnesotafitness #minneapolis #minneapolisfitness #northeastminneapolis #friendliestgym

A post shared by CrossFit Sabertooth (@crossfitsabertooth) on

Az interjú képeit Németh Krisztina készítette.