Február 21. az Anyanyelv Nemzetközi Napja!

Tudtad, hogy a Földön létező 6900 nyelv közel fele várhatóan kihal az évszázad végére? Ez a sokkoló tény csupán egyike azoknak az érveknek, amelyek életre hívták az Anyanyelv Nemzetközi Napját, amit február 21-én ünnepel a világ.

Létezik egy ír frázis, ami tökéletesen leírja az anyanyelv valódi értékét. Így hangzik: ’ní tír gan teanga’ aminek jelentése: nyelv nélkül nincs ország. Identitásunkat nagyban meghatározza a nyelv, amit beszélünk. Sajnos néhány ókori nyelv – beszélői egyre csökkenő száma miatt – kihalásra ítéltetett, néhány nyelv viszont más okból merül feledésbe. Az UNESCO szerint nagy problémát jelent például, ha a szülők nem tanítják meg gyermekeiknek anyanyelvüket, hanem inkább egy másik nyelvet használnak a mindennapokban.

Az Anyanyelv Nemzetközi Napja 2000 óta létezik, és fontos célja az anyanyelvünknek, mint kulturális örökségünk részének megőrzése. Hangsúlyozza a nyelvi sokszínűség értékének népszerűsítését, a többnyelvű oktatás fontosságát, és felhívja a figyelmet a nyelvészeti és kulturális hagyományok ápolására. Természetesen az UNESCO is kiveszi a részét a világnaphoz kapcsolódó, évente változó tematika szerinti (jelnyelvek, veszélyeztetett nyelvek, többnyelvű oktatás, stb.) események népszerűsítéséből és támogatásából.

Mi az anyanyelv jelentősége?

Anyanyelvünknek vitathatatlanul nagy szerepe van érzelmi és mentális fejlődésünkben. Ez az a nyelv, ami álmainkban és gondolatainkban megjelenik. Egy erős kapocs, ami meghatározó szerepet tölt be kulturális identitásunk és társadalmi hovatartozásunk tekintetében is. Nem beszélve arról, hogy biztos alapot szolgáltat a nyelvtanuláshoz. Valódi kincs, meghatározó értéke életünknek, olyasmi, amire büszkék lehetünk.

Tudtad?

A magyar nyelv szókészlete milliónyi szóból áll, és közel 13 millióan beszélik világszerte. Az első, a nyelvet említő írásos források a X. századból származnak, de eredete sokkal korábbra nyúlik vissza. A világ 62. legbeszéltebb nyelve (a beszélők száma alapján), Európában pedig a 14. a sorban. Az pedig, hogy pontosan melyik nyelvcsaládba tartozik, folyamatos vita tárgya a nyelvészek között. A hivatalos álláspont szerint az uráli nyelvcsaláddal azonosítják, és a finnugor nyelvek közé tartozó ugor nyelvek között tartják számon.