Egyszeri véradással 3 ember életét is megmentheted

Egy véradással – aminek része egy kb. 30-40 perces kivizsgálás – 3 ember gyógyulását segíthetjük. Ezt megtehetjük például február 9-én, reggel 11 és este 7 között az Árkádban, ahol a 18 és 65 év közötti, egészséges, személyi igazolvánnyal, lakcímkártyával és TAJ kártyával rendelkező egyéneket várják.

Fontos tudnivalók

Kiből lehet véradó?

Aki egészséges, betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves, és testsúlya meghaladja az 50 kg-ot.

Évente hányszor lehet vért adni?

Nők háromszor, férfiak évente ötször adhatnak vért. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie, mivel az Árkádban havonta van véradás, épp ezért fontos, hogy új segítők is érkezzenek.

Mi történik egy véradás során?

A véradás alkalmával steril vérvételi zsákba, egyszer használatos tű segítségével 4,5 deciliter teljes vért vesznek le. Egy véradás 30–45 percet vesz igénybe.

Fontos a véradás előtti folyadékfogyasztás, mely segít a véradás alkalmával levett plazma pótlásában, emellett ha megfelelő mennyiségű folyadék van a szervezetben, az erek teltebbek, a véna jobban látható, így gyorsabb a vérvétel.
A levett vérből vörösvérsejtkoncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül, így egy egység teljes vér 3 beteg életén segíthet.

Minden véradás egyben szűrővizsgálat is. A véradás után a mintacsövekbe levett vért minden alkalommal kivizsgálják függetlenül attól, hogy a véradó hányszor adott vért. A kötelező tesztek a HIV, Hepatitisz-B, Hepatitsz-C, szifilisz kimutatás és a vércsoport meghatározás.

Hogyan zajlik egy véradás?

A nyilvántartáshoz meg kell adnod személyi adataid, és kitöltened egy kérdőívet az egészségügyi állapotodról. Az adatfelvételhez a személyi igazolványra és TAJ kártyára feltétlenül szükség van. Külföldi állampolgár esetén útlevél és magyar TAJ kártya szükséges.

Ezt követően elfogyasztasz egy-két pohár teát, hogy a leadandó folyadékot előre pótold szervezetedben, majd laboratóriumi és orvosi kivizsgálás következik. A steril vérvételi zsákba 5 perc alatt leveszik a vért, majd 5 perc pihenő következik.

Fontos: véradásra soha ne menj éhgyomorral!

Az Árkád változatos programjairól ITT tudsz tájékozódni.