Az ember, aki örökre rajtahagyta a kézjegyét Budapesten – Lechner Ödön

Ha igaznak vesszük Goethe állítását, és az építészet valóban megfagyott zene, akkor Lechner Ödön munkássága egy örök életű szimfónia. A boldog békeidők alatt munkálkodó építész rengeteg épületet tervezett Budapesten, melyek mai napig őrzik a XIX-XX. század fordulójának büszkeségét és pompáját és lehetetlenség elmenni mellettük anélkül, hogy ne gyönyörködnénk bennük. 

Egy hiánypótló könyv jelent meg Lechner Ödön munkásságáról a Látóhatár Kiadó jóvoltából: a Lechner összes. A kötetben az építész 36 munkáját mutatják be, határon innen és túlról. A képekkel gazdagon illusztrál kötet nemcsak az épületekről írnak, de azt a kort is ábrázolják az olvasó előtt, melyben Lechner Ödön munkálkodott.

Így megismerhetjük Lechner idejének Budapestjét, a kiegyezés utáni békés, boldog évtizedeket, amikor elkezdett szép lassan nagyvárossá fejlődni a fővárosunk. Ekkor épült ki a nagykörút, készült el a Nyugati Pályaudvar, de Vásárcsarnokok építését is ekkor kezdték el, ahogy az Országház is a XX. század elejére készült el.

A könyv első oldalain a kor legnépszerűbb épületfajtáival, a bérházakkal és jellegzetességeivel ismerkedhetünk meg, Lechner épületein keresztül. Ezután az építész által tervezett megye- és városházakat is megcsodálhatjuk, illetve olyan grandiózus épületek történetét is leírják a szerzők, mint a 2020-ig zárva tartó, 25 milliárd forintból megújuló Iparművészeti Múzeumét vagy a város 2. legmagasabb tornyával dicsekvő Szent László-plébániatemplomot.

Utóbbi épület Lechner eredeti elképzelései szerint teljesen másképpen nézett volna ki, mint az elkészült épület: keleti, bizánci stílusú templomot képzelt el Kőbánya közepére, melyet a városvezetők és a kor szelleme nem tolerált, így Lechnernek kénytelen-kelletlen kompromisszumot kellett kötnie megbízóival, a templombelső megtervezésével pedig már nem is őt bízták meg.

A Lechner összes nem csupán az egyik legmeghatározóbb és legtehetségesebb magyar építész, Lechner Ödön munkásságát taglalja. Legalább ennyire megismerhetjük belőle a XIX-XX. század fordulójának hangulatát és gondolkodásmódját, mindazokat a tényezőket, melyek befolyásolták és megihlették Lechnert.

Az igényes könyv éppen ezért nemcsak az építészet iránt érdeklődőek számára hasznos és izgalmas olvasmány, hanem azoknak is, akik bele szeretnének cseppenni a 150 évvel ezelőtti Budapest különleges világába.

A Lechner Ödön munkásságát összefoglaló Lechner összes című könyvet a Látóhatár Kiadó adta ki.