Kismamák az egyetemen – Az ügyvéd válaszol

Minden főiskolás és egyetemista tudja, hogy nem könnyű a hallgatók élete. Véres harcok a tárgy felvételkor, előadások, szemináriumok, zh-k, vizsgák, felmérők, házi dolgozatok, vizsgajelentkezés és még számtalan olyan nehézség, melyekkel a középiskolában nem kellett szembenézni.

De vajon mi a helyzet azokkal, akiknek mindezek mellett még egy, vagy több gyermek ellátásával és nevelésével is meg kell birkózniuk? Vajon milyen támogatást kapnak az egyetemista kismamák, mennyiben különbözik a helyzetük egy átlagos hallgatóétól?

A kérdésekre Dr. Szentkláray Bence válaszol.

Milyen támogatást kap egy kismama az egyetemen?

A kismamák felsőoktatási képzésének támogatása a felvételinél kezdődik. A hatályos szabályozás értelmében, alap- és osztatlan mesterképzés, valamint felsőoktatási szakképzés esetén a felvételi összpontszámot 400+100 pontos pontszámítási rendszerben kell kiszámítani. A pontszámítás alapját a tanulmányi pontok (maximum 200 pont), az érettségi pontok (maximum 200 pont), valamint a többletpontok (maximum 100 pont) képezik.

Kik kaphatnak többletpontot?

Azok a személyek, akik a felvételi tájékoztató megjelenése és a dokumentumpótlás határideje közötti időszakban, gyermekük gondozása miatt fizetés nélküli szabadságon vannak, csecsemőgondozási díjat, gyermekgondozást segítő ellátást, gyermeknevelési támogatást vagy gyermekgondozási díjat kapnak.

Milyen dokumentummal lehet ezt igazolni?

Fizetés nélküli szabadság esetén a munkáltató által kiadott, csecsemőgondozási díj (CSED), gyer
mekgondozási segély (GYES), gyermekgondozási díj (GYED), gyermeknevelési támogatás (GYET) és csecsemőgondozási díj esetén a támogatást folyósító szerv (munkáltató, Országos Egészségbiztosítási Pénztár kirendeltségei, Magyar Államkincstár kirendeltségei, kormányhivatalok) által kiállított igazolással vagy határozattal kell igazolni.

blank

Minden egyetemen ugyanolyan engedmények vannak?

A felvételi előnyökön túlmenően érdemes szondázni az intézményeket, ugyanis van olyan, amelyik a költségtérítéses képzés díjából nyújt engedményt, és van, ahol a tandíj/képzési hozzájárulás árából akár 30 %-ot is elengednek távoktatásos vagy levelező képzés esetén. Olyan egyetemek és főiskolák is léteznek, melyek babamegőrzőt, szakképzett gyermekfelügyeletet biztosítanak a szülők számára.
Minden esetben javasolt a választott felsőoktatási intézményeket felkeresni és érdeklődni, milyen lehetőségeket kínálnak, hogy az igényeinknek leginkább megfelelő oktatási intézményt válasszuk.