Robotolás helyett karrier – Válaszd a MŰISZ-t

Ideje leszámolni azzal a  tévképzettel, hogy a diákmunka csak monoton, unalmas meló lehet. Egyre több cég keres motivált, idegen nyelveket beszélő diákokat komolyabb, jól fizető munkakörök betöltésére. Ennek ellenére a diákok többsége még az alapvető munkajogi és pénzügyi fogalmakkal sincs tisztában.

Sokakban talán még mindig az a kép él a diákmunkáról, hogy ez csakis monoton és unalmas meló lehet, például szórólapozás, árufeltöltés. Ez azonban jó ideje nincs így; az egyik legismertebb iskolaszövetkezetnél, az immár 20 éve működő MŰISZ-nél ugyanis az a tapasztalat, hogy egyre több diák keres a tanulmányainak megfelelő munkát.

A MŰISZ partnerei között számos olyan nemeztközileg is ismert céget találhatunk, amelyeknél komoly nyelv- és szaktudást igénylő pozíciókba keresnek diákmunkásokat, például webfejlesztői, vagy éppen építőmérnöki gyakornoki munkakörbe. Természetesen ezek a munkák sokkal jobban fizetnek, mint a gyorsétteremben való robotolás; a MŰISZ honlapját böngészve látható, hogy nem ritka az 1500-1800 forintos órabér sem.

Az is megfigyelhető, hogy a cégek a kipróbált, jól teljesítő diákokat tanulmányaik befejezése után “leigazolják” magukhoz. A diákmunka tehát már nem csupán pénzszerzési lehetőség, hanem segítségével releváns szakmai gyakorlatot is szerezhetnek a fiatalok, mely a későbbiekben még hasznukra válhat.

Ennek ellenére sajnos a fiatalok továbbra sincsenek tisztában, mire kell odafigyelniük a munkavállalás világában; könynyen bedőlhetnek jól hangzó, de irreális fizetési ígéreteknek és elfogadják, hogy bejelentés nélkül foglalkoztassák őket.

Ezeken a hibákon javít a MŰISZ jogi kisokosa és pénzügyi iránytűje; a külön erre a célra létrehozott oldalakon a diákok részletes tájékoztatást kaphatnak a munkavállalás jogi feltételeiről (pl. miért érdemes iskolaszövetkezeten keresztül munkaszerződést kötni), illetve az olyan alapvető pénzügyi ismeretektől, minthogy mi a különbség a bruttó és a nettó bér között.

Elérhetőség:

  • Budapest: 1137. Budapest, Szent István krt. 24.  – diakmunka@muisz.hu –  +36 1 412 1406 4027
  • Debrecen: Bem tér 30. | debrecen@muisz.hu | +36 20 444 0411