Leégés helyett barnulj inkább

Mi lehetne a nyári strandszezon küszöbén elengedhetetlenebb „kiegészítőnk” a napbarnított bőrnél? Mielőtt máris felkeresnénk az utunkba eső legelső szoláriumot vagy kifeküdnénk a strandra, adunk néhány tippet, hogyan kerüld el a leégést, és tegyél szert a kívánt csodás, napbarnított bőrre.

Fényvédő nélkül soha

Még akkor is, ha már a nyár végét tapossuk, és tökéletes bronzbarna színünk van. Hogy miért? Mert lehet, hogy már nem látszódik az égés, és talán már nem is fáj, de a bőr akkor is roncsolódhat. Szinte bármely boltban megtalálhatók már a naptejek, az alacsonyabb faktorszámúaktól elkezdve a magasabbakig.

A legjobb gyógymódok a leégésre

Sajnos még kellő odafigyelés mellett is bekövetkezhet a kellemetlen leégés. Mit tehetünk ekkor a bőrünk gyógyulása érdekében? Az első és legfontosabb a sok folyadék. Pótolni kell a dehidratált test folyadékmennyiségét, emellett jó, ha hideg vízzel hűsítjük a bőrt. Égésre csodaszerként emlegetik az aloe verát, amit akár a virágboltban is beszerezhetünk, és magunk is kipréselhetjük leveléből a gyógyító gélt, de áruházak, drogériák polcain is megtalálható az ebből készült krém. Hűsít, regenerál, nyugtat, minden típusú égési sérülésre kiváló, gyorsítja a gyógyulást. Fontos, hogy gél állagú vagy nagyon könnyű krémet használjunk, hiszen a bőrünk ilyenkor különösen érzékeny, így a nehezebb, zsírosabb krémek eloszlatásánál akár fájdalmat is okozhatunk magunknak. Plusz segítség egy kis kalcium beszedése, akár pezsgőtabletta formájában, ezzel is növelve a folyadékbevitelt. Előfordulhat, hogy ezek a tippek már kevésnek bizonyulnak, mert a napégés súlyosabb, mint hittük. Több tünet is jelzi, hogy erős égésről van szó, ilyenek például a hólyagok megjelenése, az erős szédülés, kiütések. Ilyen esetekben mindenképpen orvoshoz kell fordulni!

Mit jelentenek a faktorszámok?

SPF-el rövidítik a faktorszámot, ami a Sun Protection Faktorból ered. Félreérthető a faktorszám, hiszen a legtöbben úgy gondolják, minél nagyobb a faktor, annál erősebb a védelem. Ez valamennyire igaz is, ám nem a védelem erősségét mutatják ezek a számok, hanem azt, hányszor több ideig tudunk a napon maradni leégés nélkül, mint naptej használata nélkül. Ha például egy 30 SPF-fel ellátott naptejet használunk, és nélküle 10 percet bírnánk a napon, akkor a fényvédővel 30×10 percet tudunk kint tartózkodni, azaz több órát.

Szerző: Bán Georgina