Kényeztetés a hallójárataidnak – Megmondjuk, min hallgass zenet

Ha nyár, akkor buli, ha buli, akkor zene. Egy csokorba szedtünk azokat a megoldásokat, melyekkel a legintenzívebb módon tapasztalhatjátok meg a ritmusok és dallamok világát.

A „telóteória”

Ha zenelejátszásról beszélünk, automatikusan a telefonunk jut az eszünkbe. Csakhogy a mobil eszközökön való dallamok élvezeti értéke nagyban függ a mobilunk minőségétől. Kézenfekvő megoldás valamilyen kiváló fejhallgatót választani, mely remekül ötvözi a kényelmet, a megbízhatóságot és a megfelelő minőséget. Az Senheiser vagy az AKG középkategóriás modelljei között szemezgetve garantáltan megtaláljuk az arany középutat az ár-érték tengelyen.
Ha kedvenc dalainkat megosztanák barátainkkal, beszerezhetünk egy fülhallgató-elosztót, aminek a segítségével szimultán használhatunk több hangátvivő eszközt is.


Bolondos dallamok

Ha még nagyobb hangerőre vágyunk, hangfalra lesz szükségünk. Ezekből viszont több van, mint égen a csillag. A kirándulások és a partyk igazi sztárja lehet a többféle divatos mintával és színkombinációval ellátott Ultimate Ears apró hangszórója. amely méretéhez viszonyítva meglehetősen komoly hangzással bír. Okoseszközeink közül egyszerre akár 8-at is párosíthatunk Bluetooth-on keresztül a ROLL 2-es típusú termékkel. Ha pedig medencés eseményben gondolkodunk, akkor sem kell aggódni, hiszen a kis ketyere akár 30 percet is kibír 1 méter mély vízbe merítve. Ha azonban a maximumot szeretnénk kihozni a zenéből, ami a hangerőt illeti, akkor a Soundboks-kábeleket nélkülöző eszköze tűnik a legkézenfekvőbb megoldásnak. A kézipoggyász méretű hangszóró bámulatosan nagy hangereje elérheti akár a 119 decibelt, ami hangosabb, mint egy légkalapács vagy kézi köszörű, ráadásul ezt az elképesztő teljesítményt 8 teljes órán keresztül tudja produkálni a szerkezet, saját áramforrásról, bármiféle külső eszköz igénybevétele nélkül.


Alternatív narratíva

De mi van akkor, ha nem a telefonunk tudását szeretnék kiterjeszteni, hanem kifejezetten valamilyen zenelejátszó eszközre szeretnénk beruházni? A különféle dedikált audiolejátszók máig népszerűek, bár kétségtelen, hogy az utóbbi időszakban kevesebbet hallani felőlük. Egyszerű, kompakt választás, ha útra kelünk egy szí
nes iPod shuffle-lel, melyből a legújabb modell már hangvezérlést is támogat. A miniatűr kütyü kielégítő ideig üzemel egyetlen töltéssel, kezelése pedig egyszerűbb, mint egy csipeszé. Egyetlen hátránya az extrémen kicsi, 2 GB-os tárhely, amelyen csak a legkedvesebb albumaink férnek el. Ha minőségbeli ugrást szeretnénk végrehajtani, akkor jelenleg valahol az Astell&Kern egyik felsőkategóriás modelljénél, egészen pontosan az AK70-nél érdemes megállapodni. Lejátszási képességekben egészen odáig merészkedik, hogy az analóg forrásból leképzett PCM-fájlokat is képes lejátszani, akár 24 bites mélységig.


Az eszköz a lényeg?

A zenét igen sokféleképpen élvezhetjük, de az igazság talán nem csupán a lejátszó eszközök között keresendő. A dal zenei, művészeti értéke az, mely igazán számít, és az a gondolatiság, melyet átad és közvetít a számunkra, érkezzen akár egy fesztivál színpadáról vagy a hálószobánk sötétjéből.

Szerző: Sipos Bence