6 dolog, ami a szervezeteddel történik, ha nem alszol eleget

Ugye, hogy nincs is jobb dolog egy hosszú, délutáni sziesztánál? Ráadásul még egészséges is, ha sokat alszunk! Összegyűjtöttük az alváshiány 6 leggyakoribb következményét,melyeket ha elolvasol, egyből a párnád után fogsz nyúlni, hogy aludhass egy jót.  

Roncsolja a bőrt

Kezdjük az evidens és közismert tényekkel: ha keveset alszol, karikás szemekkel fogsz ébredni, ráadásul a bőröd sem tud megfelelően regenerálódni. Egy angol kísérletben egy 18 éves lány három egymást követő napon csak 4 órát aludt. A fiatal szervezetet annyira megviselte az alváshiány, hogy pattanásos és kiütéses lett a bőre miatta.

Legyengül a szervezeted

Az elfáradt, legyengült szervezet sokkal könnyebben betegszik meg, derítette ki az NHS. Nemcsak fizikálisan leszel gyengébb, de szellemileg és mentálisan is. Sokkal feszültebbé válsz, ráadásul a kialvatlanságnak köszönhetően a depresszió tünetei (egykedvűség, fásultság) is jelentkezhetnek nálad.

Meghízol

Alvás közben nem termelődik a leptin nevű hormon, melynek feladata, hogy jóllakottság érzést nyújtson, és csökkentse az éhségérzetedet. Ezért (is) ajánlott, hogy legalább napi 7 órát aludj.

 

Csontritkulás

Bár csak patkányokon folytattak kísérleteket, de náluk bebizonyosodott: a kevés alvás csontritkulást okoz. Az orvosok feltételezése (és a józan paraszt ész) szerint hasonló károkat okozhat az alváshiány az embereknél is.

Mondj búcsút a szenvedélyes szexnek

Nemcsak a nemi vágyad fog csökkenni, a termékenységet is negatívan befolyásolja (mindkét nemnél), ha nem alszol legalább 7-8 órát naponta.