5 tipp a hatékony idegennyelv-tanuláshoz

A jó diák holtig tanul – tartja a mondás, de vajon van értelme felnőtt fejjel belevágni az idegennyelv-tanulásba? Totális időpocsékolás vagy hasznos időtöltés? Az alábbi öt tippet megfogadva, te döntheted el.

Írj le mindent

A legegyszerűbb, és talán egyben leghatékonyabb módja az idegennyelv-tanulásnak, ha magadnál tartasz egy jegyzetfüzetet, amibe mindent leírsz az adott nyelvvel kapcsolatban. Szavakat, amiket eddig még nem hallottál; szavakat, amiket már igen, de nem emlékszel a jelentésükre; szavakat, amiket meg akarsz tanulni; igeidőket, amiket nem ismersz; szlenget – lényegében bármit.

Ha nem használod, elfelejted

Különösen igaz ez az idegen nyelvekre: ha nem integrálod az adott nyelvet a mindennapjaidba, aktív tudásod passzívvá válik, amit az idő előrehaladtával egyre nehezebb lesz feleleveníteni. A heti egy-két órás idegennyelv-kurzus mellett, hallgass zenét, nézz filmeket, sorozatokat eredeti nyelven, olvass újságcikkeket online, vagy regisztrálj egy ingyenes online kurzusra.

A kényszer nagy úr

A leghatékonyabban olyan anyanyelvi közegben lehet nyelvet tanulni, ahol senki más nem beszéli a te anyanyelvedet, azaz rá vagy kényszerítve a kommunikációra idegen nyelven. Teljesen mindegy, hogy alap-, közép-, vagy felsőfokon beszélsz egy nyelven, ragadj meg minden alkalmat, amikor akár csak pár óra, vagy nap erejéig gyakorolhatsz. Legyen az egy laza csevej egy szimpatikus turistával, vagy ételrendelés egy külföldi kiruccanás alatt. Az anyanyelvi beszélők értékelni fogják az erőfeszítéseidet.

Változtass a beállításokon

Nem telik el úgy nap, hogy ne használnánk az okostelefonunkat, laptopunkat, és/vagy tabletünket, így nagy segítség lehet a nyelvtanulásban, ha átállítod ezeknek az eszközöknek a nyelvét magyarról arra az idegen nyelvre, amit épp próbálsz elsajátítani. Az elején lehet, hogy nehézkesen kezeled majd a megújult elektronikai eszközeidet, de idővel hozzászoksz, és észre sem veszed, hogy mennyi új dolgot tanultál meg.

Tedd a hétköznapjaid részévé

Nézd meg idegen nyelvű YouTube-vloggerek videóit a metrón munkába menet, hallgass rádiót takarítás, főzés, vagy sportolás közben, olvasd el a nagyvilág híreit a célnyelven – próbáld beilleszteni mindennapjaidba a passzív nyelvtanulást, hiszen a cél, hogy az idegen nyelv beágyazódjon a hosszú távú memóriádba, amit így a legkönnyebb elérni.

Forrás: womanitely.com