Kendall Jenner és a Pepsi kényes témát feszeget

Nagy port kavart a Pepsi legújabb reklámfilmje, a „Live For Now Moments Anthem”, melyben Kendall Jenner áll a kamerafókuszban. Az üdítőmárkát azzal vádolják, hogy a jelenlegi politikai és társadalmi történéseket parodizálja.

UPDATE: A Pepsi nyilvános bocsánatát fejezte ki a célját tévesztett reklámfilmmel kapcsolatban, majd törölte a videót.

A reklámban a szőke parókában pózoló Jenner-lány tűnik fel, amint vadul pózol a fotósoknak, miközben pár lépéssel arrébb tüntetés zajlik. Mikor a kamera Kendallról a menetelő tömegre fordul, láthatjuk, hogy a tüntetők főként művészek, mégis színes, különböző egyéniségek. A modell érdeklődve vizslatja őket, majd mikor egyikük egy fejbiccentéssel maguk közé invitálja, hezitálás nélkül tépi le a szőke parókát, törli le a sötét rúzst, és csatlakozik a felvonuláshoz. Ahogy a rendőrök élő láncához közeledik a tömeg, Kendall odalép az egyik rendőr elé, majd átnyújt neki egy Pepsit. Pár másodperces síri csönd után, a rendőr kinyitja a dobozos kólát, mire a tömeg üdvrivalgásban tör ki. Ezután, a reklám konklúziójaként pedig felsejlik a „Live bolder, live louder, live for now” felirat.

https://www.youtube.com/watch?v=PCEm21aTh5Q

Az alig háromperces rövidfilm sokak elégedetlenségét kiváltotta. Az utóbbi időben ugyanis számos jelentős tüntetés zajlott szerte a világban – januárban például a Women’s March Amerikában, vagy pár napja itt, Magyarországon a CEU-t ellehetetlenítő kormányrendelet ellen. A Pepsi reklámja, sokak szerint, elbagatellizálja ezeknek az ország- és világszintű tüntetéseknek a valódi célját, így hiába a reklám vidám hangulata, néhányunkat nagyon is kellemetlenül érintenek ezek a képsorozatok.

A Pepsi hivatalos szóvivője így kommentálta az internet rosszallását a Teen Vogue-nak:

A reklám az egységet hangsúlyozza, azt a pillanatot, amikor összefutnak azok a bizonyos szálak. Különböző embereket és embercsoportokat mutat be, akik együtt élnek meg egy spontán pillanatot, ahogy azt is felfedi, hogy mit jelent az életet határtalanul, gátlások nélkül élni.

A tüntetések azonban nem kizárólagosan az egységről szólnak, sokszor inkább az igazságért és demokráciáért való tenniakarás eszközei.