Így írj tökéletes önéletrajzot!

Minden állásinterjú az önéletrajz elküldésével kezdődik. Az irat felfogható az első bemutatkozásként is, ugyanis az ezen a papíron összefoglalt adatok lesznek az első információk, melyeket megtud rólunk potenciális munkaadónk. Ha pályakezdőként is sikeresen akarsz beszállni a versenybe, megmutatjuk, hogyan kell kinéznie egy tökéletes önéletrajznak.

Mi szerepeljen egy pályakezdő életrajzán?

A sablonok típusától függetlenül minden életrajz a személyes adatok (hely, születési idő, lakcím, e-mail cím, telefonszám) megadásával kezdődik.

Ezt követi a tanulmányaid leírása, vagyis hogy milyen felsőoktatási intézményben, milyen szakon végeztél. Akár a középiskolai tanulmányaidat is megemlítheted, például ha két tannyelvű tagozatra jártál, a munkádhoz pedig szükséges egy idegen nyelv emelt szintű ismerete.

Az életrajz egyik legfontosabb része a korábbi munkahelyek felsorolása. Itt nyugodtan leírhatjuk azt is, hogy betöltött pozíciónkban milyen képességekre tettünk szert, miben fejlődtünk az adott munkahelyen. Mivel pályakezdőként valószínűleg még nem tudsz ehhez a részhez mit írni, de lentebb adunk pár tippet, hogyan oldd meg ezt a problémát. Azonban ha voltál szakmai gyakorlaton, azt ezen a részen nyugodtan feltüntetheted.

Amennyiben van nyelvvizsgád, feltétlenül tüntesd fel, milyen nyelv(ekből), milyen szinten szereztél bizonyítványt.

Az életrajzod a készségek, hobbik leírásával zárd. Ez a rövid személyes bemutatkozó azért fontos, hogy a cégek meg tudják állapítani, mennyire illeszkedsz a profiljukhoz. Fontos, hogy a szabadidőd eltöltését is próbáld meg pontosan megfogalmazni. Ne csak annyit írj, hogy szeretsz sportolni, hanem írd le, milyen sportágat űzöl, és azt is, ha bármilyen helyezést elértél egy sportversenyen.

Sablonmegoldások?

A különböző álláskereső honlapokon több önéletrajzsablon közül válogathatsz. Ezek előnye, hogy áttekinthetővé teszik a CV-d, és segítségükkel biztosan nem hagysz ki egyetlen pontot sem, a hátrányuk viszont az, hogy nem kreatív és egyedi, így az életrajzod nem fog kitűnni a többi közül.

Mutasd meg a képed, megmondom, ki vagy

Tudjuk, hogy a szelfik korát éljük, de ha önéletrajzról van szó, tilos (ismételjük, tilos) a portré helyett egy szelfit küldened magadról. Ha ezt teszed, nem fognak komolyan venni, arról nem is beszélve, hogy az így készített képek sokszor nem a legelőnyösebb szögben mutatnak minket. Az sem mindegy, hol készül a fotó: a legjobb, ha semleges, egyszínű háttér előtt állsz. Ha biztosra akarsz menni, menj el egy profi fotóshoz, ő biztosan megfelelő képeket fog rólad készíteni.

5 tipp a tuti sikerért

  • Az életrajzodat végig ugyanazzal a betűtípussal írd. Az azonos vázlatpontokat azonos módon emeld ki. A lényeg, hogy áttekinthető legyen a végeredmény.
  • Nem árt belecsempészni azokat a kulcsszavakat az életrajzodba, melyek az álláshirdetésben is szerepeltek.
  • Mindig PDF-formátumban küldd el az életrajzod, így a munkáltató sem tud a későbbiekben beleírni. Lehetőleg ne legyen hosszabb egy oldalnál, a HR-esek a rövid, tömör életrajzokat részesítik előnyben.
  • Ha olyan helyre pályázol, ahol plusz pontot jelent egy idegen nyelv ismerete, nem árt, ha a releváns nyelven is elküldöd az életrajzodat.
  • Az önéletrajz végén szereplő dátum egyezzen azzal a nappal, amikor elküldöd e-mailen. Kínos, ha jóval korábbi időpont szerepel rajta, mivel úgy tűnhet, mintha egy régi, nem aktuális CV-t csatoltál volna a leveledhez.

 

Ettől lesz tuti egy pályakezdő életrajza

A HR-esek legjobban az állásra pályázók korábbi munkahelyeiből tudnak információkat levonni a jelentkezőről. Mivel még nem biztos, hogy rendelkezel korábbi munkatapasztalatokkal, eláruljuk, mit tudsz ehelyett írni.

  • Bármilyen egyetemen, főiskolán végzett kutatómunka
  • Hallgatói, kollégiumi, önkormányzati tevékenységek
  • Elnyert külföldi ösztöndíj
  • Sikeres tanulmányi versenyek, elnyert pályázatok
  • Szakmai gyakorlat, diákmunkák