Vedd kezedbe a jövőt! – Útmutató az okostelefonokhoz

Az utóbbi években olyan széles és végeláthatatlan termékpaletta árasztotta el az okostelefonok piacát, hogy alig tudunk eligazodni benne. Most segítünk, és megmondjuk, melyek azok a paraméterek, amelyek mentén érdemes kiválasztanotok a számotokra optimális készüléket, bónuszként pedig néhány applikációra is rápillantunk az egyetemi élet megkönnyítésének érdekében.

A felszín alatt

Mivel az okostelefonok olyan rohamosan fejlődtek az utóbbi időben, hogy már az asztali számítógépeket is porba döngölik, rendkívül fontos benézni a marketinggépezet mögé és informálódni arról, ténylegesen milyen hardware-es kiépítettség muzsikál az adott eszközben. Kardinálisabb kérdés a processzor, illetve annak minősége. A központi egység napjainkban legalább négymagos, teljesítménye pedig magonként minimum másfél gigaherz környékén tanyázik, így az ennél rosszabb értékekkel rendelkező darabokat érdemes elkerülni.

Memóriajáték

Ami a belső tárhelyet illeti, érdemes figyelembe venni, hogy a készüléken futó operációs rendszer és előre telepített alkalmazások is komoly mennyiségű szabad helyet képesek felemészteni, így alapvetően érdemes minél nagyobb, de legalább a 32 GB kapacitású belső tárolóval bíró modellek között válogatni. Ügyeljünk, hogy az eszközben minél több RAM legyen, ami erőforrásigényesebb applikációk szimultán futtatása mellett például a zökkenőmentes soklapos böngészésért felel. Nem szabad megfeledkezni az akkumulátor kapacitásáról sem, hiszen nem mindegy, hogy egy vagy három teljes napot bír ki egyetlen töltéssel a kiszemelt darab. Az Apple készülékei általában alacsonyabb milliamperórás egységgel érkeznek, az igazán kedvező értékek valahol 2500-3000 mAh felett kezdődnek.

Igények mentén

Jóval szubjektívebb megítélésű, ugyanakkor szintén különösen lényeges a készülék kijelzője és annak felbontása. Amennyiben IPS-kijelző mellett döntünk, úgy nagy betekintési szöget, jól olvasható szöveget és nagyfokú színhűséget kapunk. Ilyet használ az Apple valamint gyakran az LG és az HTC is. Ám ha a főként a Samsung által preferált Super AMOLED-panelt választunk, a valódi fekete szín mellett fényes és rendkívül élénk árnyalatok tárulnak elénk. Mindkét megjelenítőnek megvannak a maga hibái, azonban általánosan elmondható, hogy a középkategóriás telefonok, vagy az annál drágább készülékek esetében már egyik panellel sem fogunk járni rosszul járni.

Almát vagy Droidot?

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy: IOS vagy Android alapú eszközzel járunk-e jobban? Az Apple termékei minden tekintetben remekül összerakott, komoly teljesítményű telók, melyeket nem utolsósorban még könnyű is használni. Az IOS-rendszer jóval zártabb az Androidénál, mégis tetemes mennyiségű applikációval rendelkezik, és a beépített programok között is találni hasznosat. Az iPhone-ok borsos árával viszont az androidos versenytársak sokszor számottevően kedvezőbb árcédulái veszik fel a harcot. Az Android egy szabad platform minden tekintetben. Milliónyi app várja a felhasználót, a rendszert pedig úgy szabhatjuk személyre, ahogyan csak szeretnék. Ha egy kis zöld robotos gépet választunk, egy igazi kis svájci bicska kerül a birtokukba, ami a megfelelő átkalibrálásokkal elválaszthatatlan társunkká válhat.

App az apparátuson

  1. A mindennapi teendőinket nagyban megkönnyítheti az Any.do nevű alkalmazás, amivel remekül rendszerezhetjük az aznap elvégzendő feladatainkat, de akár a tanulás részfolyamatait is egyfajta kipipálós listába rendezhetjük.
  2. Érdemes lehet még feldobni a telefonunkra a Mathway nevű programot, mely a különféle matematikai számítások megoldásában segít, teljes körű levezetéssel együtt.
  3. Angol nyelvtanulásnál mindig jól jön, ha ott figyel a zsebünkben a hivatalos Oxford Dictionary of English, melyet felütve egyszerűen ráakadunk a lefordítani kívánt szóra.
  4. Persze fontos, hogy az adatainkról biztonsági mentést is készítsük, így érdemes valamelyik felhő alapú tárhely szolgáltatás kliensét is használatba venni, például a Google Drive-ot vagy a Dropboxot.

Szerző: Sipos Bence