5 letehetetlen könyv

Nehéz megmondani, mitől válik egy könyv letehetetlenné. Talán az izgalmas történeten múlik? Vagy a különleges elbeszélésmódon? Vagy a bizarr témaválasztáson? Bármelyik alternatíva is legyen a válasz, az általunk összegyűjtött 5 könyv mindegyike fantasztikus olvasmány a borús, meg a derűs napokra is. Íme!

Arnaldur Indridason – Rókalyuk

Felnőtt fejjel visszatérni a szülővárosunkba nem mindig kellemes élmény. Ezúttal legalábbis biztosan nem az. Erlendur felügyelő azért látogat el gyermekkora helyszínére, hogy fényt derítsen egy múltbéli családi tragédiára. Öccse, Beggi nyolcévesen tűnt el, és azóta sem tudni róla semmit. Erlendur a rá jellemző szívósággal vág bele a nyomozásba, hamarosan pedig egy másik, 1942-ben történt esetre bukkan, melyben egy fiatalasszony tűnt el a hóviharban. Vajon mi köze van a két eltűnésnek egymáshoz? Milyen titkokat ás még ki Erlendur a múltból?

Az izlandi szerző nemcsak számos skandináv irodalmi díjat nyert már, de angol olvasóközönsége is kitüntette könyveit.

Mary Higgins Clark: A Hamupipőke-gyilkosság

Laurie Moran ambiciózus és sikeres nő, aki egy új tévéshow elkészítésébe kezdett bele. A gyanú árnyékában című realityben megoldatlan bűnügyeket kísérel meg kinyomozni. Az első rész hatalmas sikere után máris megvan, hogy melyik rejtélyes esetet akarja feldolgozni: a Hamupipőke-gyilkosságot.

Egy fiatal Los Angeles-i egyetemistát, Susan Dempseyt holtan találnak, több kilométernyire a kocsijától. A lány életében rengeteg a rejtély, a legtöbb pedig férfiakhoz kapcsolódik. Mit titkol a lány barátja a rendőrség elől? Milyen viszonya volt Susannek a számítástechnika-tanárával és a jóképű filmrendezővel, aki hollywoodi csillagot akart belőle faragni?

Takasi Hiraide: A macskavendég

Egy házaspár Tokió egyik csendes részén kis házat bérel, amelyhez hatalmas, a hagyományok szerint megtervezett kert is tartozik. Mindketten a harmincas éveikben járnak, szabadúszóként otthon dolgoznak. Kis konyhájukban egyszer csak megjelenik egy macska. Kisvártatva elmegy, de másnap megint jön, aztán megint. A házaspár finom falatokat készít külön neki, és amikor nincs ott, élvezettel idézik fel, mi mindent csinált legutóbbi látogatásakor. Vendégként kezelik, nem házi kedvencként. Hirtelen mintha új értelemmel telt volna meg a férj és a feleség élete – több lett benne a fény és a szín, mígnem egy napon történik valami…

Hiraide Takasi megbecsült költő hazájában. Regénye, amely több országban bestseller lett, lírai hangulatú képekben arról mesél, milyen megfoghatatlanok az élet rejtélyei, csak távolról csodálhatja őket az ember, ahogy a macskavendéget a házaspár, akiket örökbe fogadott.

Megan Abbott: Majd megismersz

Minden szülő számára a gyermeke a legfontosabb. Így van ezzel Katie és Eric Knox is, akik számára életük értelme a 15 éves Devon. Lányuk kiváló tornász, aki versenyről versenyre jár. A soron következő megmérettetés előtt azonban egy borzalmas haláleset történik a lány tornászcsapatában. Ugyan senki nem tud semmit, egyre több pletyka kap szárnyra. Vajon mit derít ki Katie magánnyomozása során? Mit fog fontosabbnak tartani: az igazságot, a lánya érdekeit, vagy a családja stabilitását?

A nő megdöbbentő részletekre jön rá, melyek túlmutatnak a fiatal sportolók rivalizálásán. Sokkal félelmetesebb és megrázóbb dolgokkal kell szembenéznie, mint amelyeket valaha is elképzelt.

Bill Clegg: Volt valaha családod

A lánya esküvőjét megelőző éjszakán June Reid élete kártyavárként omlik össze, amikor egy borzalmas balesetben elveszíti lányát, leendő vejét, a volt férjét és jelenlegi szerelmét – egy pillanat alatt odalesz mindenki, akit szeret. Gyászától porig sújtva, tökéletesen magára maradva és céltalanná válva beül az autójába, és elindul nyugatnak.

Nyomában káprázatos, meghökkentő kapcsolati háló rajzolódik ki, amely azokat köti össze, akikben csupán a szívfájdalom, a bánat és a veszteségérzet közös. Egy óceánparti motel tulajdonosai, az esküvő rendezvényszervezője, akiket elfelejtettek kifizetni, a kisváros közösségéből kitaszított asszony – minden érintettnek megváltozik az élete, amikor lassan napvilágra kerülnek féltve őrzött titkaik.

Bill Clegg fiatal kora ellenére sikert sikerre halmozott két memoárjával. A kritikusok egyöntetű lelkesedéssel fogadták gyászról és gyógyulásról, az együttérzés erejéről szóló első regényét. A lebilincselő, dús szövetű történet középpontjában a család áll – amelybe beleszületünk, és amelyet mi magunk hozunk létre.

+1 ráadás: Steve Berry: Veszedelmes hazafiak

Az ​amerikaiak az alkotmány 16. kiegészítése alapján fizetnek jövedelemadót. De mi van, ha ez a kiegészítés problémás? Olyan titkok derülnek ki, amelyek megkérdőjelezik több évtizednyi adóbehajtás jogosságát? Valójában meglepő igazság rejlik a lehetőség mögött.

Cotton Malone, az igazságügyi minisztérium hírszerző szervezetének, a Magellán Ügyosztálynak egykori ügynöke már nyugdíjas, és antikváriuma van Dániában. De amikor régi főnöke, Stephanie Nelle arra kéri, hogy kövessen egy észak-koreai gazembert, aki esetleg hozzájuthatott a pénzügyminisztérium néhány titkosított iratához – amelyekkel akár még térdre is lehetne kényszeríteni az Egyesült Államokat –, Malone belekerül egy szédítő, 24 órás hajszába, amely Velence csatornáinál kezdődik, és Horvátország hegyei között ér véget.