9 dolog, amit nem tudtál a velencei karneválról

Nem tudjuk, te hogy vagy vele, de mi bármikor szívesen leugranánk Olaszországba egy hosszú hétvégére vagy a nyári vakáció alkalmával. Még a téli hónapokban is van okunk felkeresni a csizma alakú országot, ugyanis a velencei karnevál egy hihetetlenül tuti program. Íme 9 érdekesség, amit még biztosan nem tudtál róla. 

A velencei karneválon négy legnépszerűbb maszka a középkori pestis doktor, a sötét köpennyel hordott Volto álarc, a fél arcot elfedő, pálcával tartott Columbina, illetve az egész arcot eltakaró Bauta.

Ezek közül a legérdekesebb a kampós orrú pestis doktor. Amikor a középkorban a pestis az áldozatait szedte, a tudósok úgy vélték, a levegőben terjed  fertőzés, ezért kendőkkel fedték el az arcukat, vagy egy éppen csőrszerű szerkezettel, melyekbe gyógyfüveket tömködtek, hogy megtisztítsa a levegőt. A pestis már rég nem fenyeget minket, de a leghíresebb velencei maszk orrocskája továbbra is megmaradt ilyen hórihorgasnak.

A beöltözés körül persze mindig hatalmas hacacáré volt. 1467-ben például megtiltották a férfiaknak, hogy nőnek öltözzenek, és arcukat elfedve apácazárdába léphessenek. Vajon milyen pimaszságnak kellett megtörténnie, hogy ilyen rendeletet hozzanak?

Aztán bő 50 évvel később további szigorításokat vezettek be, korlátozták a karnevál idején és a jelmezeseket még több helyről, például a templomokból is kitiltották.

A maszkozáshoz az 1880-as évekig valami egészen izgalmassal párosult Velencében: a lóversenyekkel.  A lovas nélküli lófutamok a Via del Corson volt. Sajnos túl sok ló és ember sérült meg vagy halt meg a látványos futamban, ezért kénytelen volt a városvezetés betiltani a versenyt.

Persze Velencében a karnevál idején nemcsak beöltözni, de jókat enni is lehet. A tipikus karneváli ennivaló a csicseriborsóból és lisztből készült frittelle, melybe krémet is töltenek, illetve a galani (angyalszárny), mely egy porhanyós, cukormázzal bevont péksüti.

Amikor 1796-ban Napóleon megtámadta Velencét, a francia hadúr beszüntette a karneválozást, nehogy valaki a nagy felbolydulásban meg merje őt támadni. Napóleon nagy partigyilkos volt, ugyanis miatta még 200 évig nem bulizhattak a velenceiek.

Évente 18 millió turista látogat Velencébe, ami egy nap átlagban 50.000 látogatót jelent. A legtöbben természetesen a karnevál idején akarják megnézni a várost, amikor egy átlagos nap több mint 3 millió külföldi érkezik a cölöpökre épített településhez.

Lehet, hogy a karneválkor minden utca partihelyszínné változik Velencében, de a legjobb és legexkluzívabb bulik zártkörűek, és csak a helyiek tudnak róla – és nyilvánvalóan csakis ők vehetnek rajtuk részt.