Mi is az asztrológia valójában?

Sokan keresik a csillagok állásában a jövő titkát, de vajon tényleg van számunkra üzenete az univerzumnak? Milyen kérdéseinkre adhat választ az asztrológia, mit sugallhatnak a bolygók állásai nekünk? Vagy, ahogy Kiss Balázs Kunó, asztrológus és asztrozófus vallja, az égitestek sokkal inkább önmagunkat tükrözik, semmint dolgokat sugallanának?

Sokan olvassák izgatottan a horoszkópot a napilapokban, de kevesen vallják be, hogy ez a kedvenc olvasnivalójuk. Szerinted mi lehet ennek az oka?

Az ember a biztonságra törekszik, hogy ne történhessen vele olyasmi, amire nem tud felkészülni, be akarja magát biztosítani minden helyzetre. Hozzá kell tenni, amit az újságokban asztrológia címszó alatt olvashatunk, sokszor szakmai szemmel nem állja meg a helyét. Az asztrológia után mindig is érdeklődött az emberiség, nem csoda, hogy ez a 10.000 éve létező tudományág nem halt ki, és tekintélyes szakirodalma van. Nagy szívfájdalmam, hogy ezt a tudományterületet a természettudomány nem tudja a helyén kezelni.

Lehet egyáltalán a magazinokban lévő horoszkópoknak és jövendőmondásoknak hinni?

Gyakran úgy állítják be, hogy a bolygók hatással vannak ránk, pedig ez természetesen nincs így. Ha jól vannak megírva ezek a napi horoszkópok, megfogalmazható bennük az adott nap potenciálja és lehetőségei. Ha a Vénusszal történik valami, nem feltétlenül jelenti azt, hogy a szerelmi életünkben változás lesz. Lehet, hogy aznap elindul bennünk egy belső folyamat, aminek csak fél év múlva érezzük meg a hatását.

Mire jó az asztrológia, ha nem a jóslásra?

Azoknak hasznos, akik az életük feladataihoz szeretnének megoldásokat kapni. Ehhez megfelelő önismeret és önkritika is kell. Az asztrológia segít, hogy az élet kihívásait ne szenvedésként éljük meg. Mindegyik bolygónak megvan a maga üzenete, amelyet ha ismerünk, felül tudunk emelkedni a problémáinkon.

Melyek a legfontosabb égitestek, melyek hatással lehetnek ránk?

A Nap, a Hold és a Merkúr. Ezeket nevezzük a személyiség szignifikátorainak, melyek a személyiség fő aspektusait határozzák meg, például hogy mennyire vagyunk érzelmileg nyitottak, kommunikatívak, vagy introvertáltak.

Van az asztrológiának olyan alapszabálya, mely minden esetben használható?

Lennének, csak nagyon könnyen megdönthetőek. Teleholdkor például a mentősöknek és az orvosoknak általában több a dolguk, mivel a Hold az érzelemvilág szimbóluma, ami jelen esetben úgy értelmezhető, hogy zaklatottabb az érzelmi világunk teleholdkor. Ez sem jelenti azt, hogy a telehold hatással van ránk, csak tükröt mutat felénk, felerősíti a bennünk meglévő érzéseket.