5 sci-fi és fantasy könyv, amit muszáj elolvasnod!

Ma 125 éve született J. R. R. Tolkien, a sci-fi és fantasy regények mesterének születésnapját, összegyűjtöttünk 5 könyvet, melyet minden fantasy rajongónak el kell olvasni, de akkor is bátran a kezedbe veheted őket, ha eddig távolt állt tőled ez a műfaj.

Mary Shelley: Frankenstein

A filozófus szülők gyermekeként született írónőt egész élete során körüllengte egy szerencsétlenséget és halált hozó köd: anyja Mary születése után nem sokkal meghalt, szeretőjével, Percy Shelleyvel első közös gyermekük pár naposan halt meg, akit később követett Shelleyék második és harmadik gyermeke is követett, pár évre rá pedig maga Percy Shelley halt meg, mikor 29 évesen tengerbe fúlt. Nem csoda hát, ha a halállal körülvett Shelley leghíresebb regénye a mindössze 19 éves korában megírt, 1818-as kiadású Frankenstein, avagy a modern Prométheusz, melyben Frankenstein doktor egy toldozott-foldozott holttestet kelt új életre galvanizmus útján. Az érző szörnyet a feltaláló magára hagyja, ő pedig egy gyermeki intelligenciaszintjével nem érti az őt körülvevő világot, és lassacskán a szörnyszülött tényleg szörnyeteggé válik.

fr

M. R. Carey: Kiéhezettek

A történet a jövőben játszódik, az emberiség nagy része egy gyorsan terjedő fertőzés áldozatává válik. A pusztulást egy különleges gomba okozza, amely a szervezetbe jutva átveszi az irányítást a gazdatest idegrendszere fölött. A fertőzöttek, a kiéhezettek gyorsan elveszítik személyiségüket, emberi mivoltukat, és egészséges emberek húsával táplálkoznak. Az egészségesek védett városokba húzódtak vissza, vagy guberálókká válnak, azaz veszélyes bandákhoz csapódva próbálják túlélni a helyzetet. Egy jól védett katonai bázison különleges gyerekeket tartanak fogva, egymástól is elzárva. Ők is kiéhezettek, azonban megőrizték emberi tulajdonságaikat sőt, kiemelkedően magas intelligenciával rendelkeznek. A tudósok abban reménykednek, hogy segítségükkel, vagy inkább felhasználásukkal, sikerül megtalálniuk az ellenszert. Egy napon a kiéhezettek és a guberálók megtámadják a bázist, csak keveseknek sikerül megmenekülniük, köztük az egyik legintelligensebb kiéhezett gyerekkel, Melanie-val. A menekülőknek a kiéhezettekkel zsúfolt városokon át kell eljutniuk a biztonságot jelentő védett területre

kié

Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

Keyes leghíresebb regénye kicsit kilóg az író többi könyve közül. Egyrészt azért, mert a Virágot Algernonnak először novella formában jelent meg, majd a nagy sikerre való tekintettel Keyes átdolgozta a történetet, és regény formájában is kiadta. Másrészt azért is különleges a könyv, mert műfajilag szinte meghatározhatatlan. Adva van egy jószívű, ámde nagyon buta fiú, Charlie, akinek legfőbb vágya, hogy okossá váljon. Egy orvosi beavatkozás miatt rohamosan nőni kezd az intelligenciája, ám a folyamat nem kívánt következményekkel jár.

alg

George Orwell: 1984

Ugye milyen furcsa belegondolni, hogy valamikor 1984 még félelmetesen távolinak tűnt? Orwell 1948-ban írta híres utópiáját (vagy inkább disztópiáját), melyben a Nagy Testvér (igen, a Big Brother reality show is innen lopta az ötletet) mindenkit figyel, a Gondolatőrség pedig még attól is elijeszti szegény polgárokat, hogy meg merjenek magukban fogalmazni bármilyen kritikát a fennálló rendszer ellen. Szerencsére Orwell illúziója nem vált valósággá, de mindenképpen érdekes és izgalmas olvasmányról van szó. Ha bejött a sztori, olvasd el tőle az Állatfarmot is, melyben a szerző még erősebben fogalmazza meg a társadalmat és politikát érintő kritikáját.

orw

J. R. R. .Tolkien: Gyűrűk ura: A gyűrű szövetsége

Hogyan is gondolhattad, hogy kihagyjuk Tolkient a listánkról? A szerző leghíresebb műve a gigantikus hosszúságú Gyűrűk ura, melyből mi a legelső részt szerettük a legjobban. Azért, mert itt még nem fogytunk ki a lelkesedésből, és nem érdekelt, hogy még ezer oldal van hátra a sztoriból. Nem, valójában azért érezzük az első könyvet a legizgalmasabbnak, mert ebben tárul elénk Tolkien csodálatos álomvilága, mely a könyv minden oldalán új varázslatot rejteget. Arról nem is beszélve, hogy a háromrészes könyvből készült filmek közül is az első rész sikerült a leglátványosabbra.

 gyűrű