10+1 különleges film Budapestről, ami izgalmas időutazásra hív a főváros múltjába

Összegyűjtöttünk közel egy tucat filmet, melyekkel időutazásra indulhattok a főváros múltjába.

Budapest Noir

Gyilkosság történik 1936 októberében a hitleri Németországhoz igazodni készülő magyar fővárosban, Budapesten. Egy brutális gyilkosság áldozatául esett fiatal, gyönyörű lány holttestére bukkannak a Nagy Diófa utcában, és úgy tűnik, senkinek nem áll érdekében, hogy kiderüljön az igazság – kivéve Gordon Zsigmondot, Az Est Amerikából hazaköltöző, kiábrándult, cinikus bűnügyi újságíróját, aki érzi, a dolog mégsem úgy történt, ahogy elsőre látszik.

Szomorú vasárnap

A film a világhírű zeneszerző Seress Rezső életének, illetve az egyetlen magyar világsláger, a Szomorú vasárnap című dalának állít emléket. A történet a második világháború idején illetve 50 évvel később játszódik Budapesten.

Foglyok

1951-ben Budapesten egy átlagos család élete a feje tetejére áll, amikor hajnalban a hatalom képviselői toppannak be hozzájuk – ám kitelepítés helyett beköltöznek, a saját lakásukban ejtve foglyul a családot. És mindenki mást, aki csak az ajtóhoz merészkedik. Telnek a napok, magyarázat nincs, az egyre abszurdabb összezártság, a titkok és a félelem pedig lassan kikezdik a lakás foglyainak idegeit. Egy hihetetlen, de igaz történet az Oscar-díjas Deák Kristóf rendezésében.

Megáll az idő

A Megáll az idő vagány kultuszfilm, kikezdhetetlen remekmű. Lendületes kamaszfilm a hatvanas évekről, amikor a fiatalok Elvis Presley-re tomboltak, pornóképeket cserélgettek, és beálltak a Coca-Colától. De sokkal több is ennél: szembenézés az ’56-os forradalom kudarcával, az itthon maradtak bűntudatával, örökös és hiábavaló elvágyódásával. Keserédes életérzés sugárzik belőle: a céltalan lázadásé és az örökös sikertelenségé. Legendás alakja, Pierre az amerikai ellenzéki hősök stílusában forgatja fel az iskola életét.

Filmek Budapestről
„Jó, hát akkor itt fogunk élni”

Amerikai rapszódia

1950-ben egy fiatal magyar pár, Péter és Margit az Amerikai Egyesült Államokba menekül idősebb lányukkal, Máriával. Kisebbik lányukat, a csecsemő Zsuzsit azonban kénytelenek hátrahagyni, aki ezután nevelőszülőkhöz kerül. Öt évvel később a pár a Vöröskereszt segítségével próbálja meg eljuttatni a kislányt Los Angeles-i otthonukba. Zsuzsit megviseli a környezetváltás, 15 évesen, lázadó kamaszként visszautazik Budapestre, hogy fényt derítsen múltjára és valódi személyazonosságára.

Budapest napja

Budapesti mesék

Szabó Istvánt, az Oscar-díjas Mephisto rendezőjét pályája kezdetétől foglalkoztatta a közösségek születése, az emberi viszonyok dinamikája. Ennek már egyik első rövidfilmje, a Koncert látványos példáját nyújtja, és voltaképp az abban megtalált dramaturgiai ötletet terjesztette ki nagyjátékfilmmé a Budapesti mesék esetében. Csak míg ott egy zongora nyit utat ember és ember között, majd teremt közösséget, addig ezúttal egy elhagyott villamoskocsi segíti hozzá a szereplőket ugyanehhez.

Kojak Budapesten

Budapesten tartják a Krimiírók Nemzetközi Konferenciáját, amire a híres nyomozót Kojaket is meghívják, akiről kiderül, hogy nem görög, hanem magyar származású, és korábban Kócsag II. tizedesként szolgált a Rákóczi téri rendőrőrsön. A vígjáték főszeprelője Inke László, aki a Kojakot alakító Telly Savalas leggyakoribb magyar hangja volt.

Roncsfilm

Budapest, VIII. kerület, Szigony utca. Zárt világ, saját törvényekkel és sajátos hősökkel. A margó. A hely centruma a Gólya névre hallgató kocsma, ahol az emberek összejönnek, isznak, meg-verekszenek, majd hazamennek. Valakit hasba szúrnak, mást hátbadöfnek, a sántán is vonzó Gizi magához veszi Kapát, a nő elcsapott albérlője azonban rátámad a lakásra. Összecsapások zajlanak minden fronton, majd’ minden bérleményben – de az élet zajlik, megy tovább.

Moszkva tér

Budapest, 1989. A 18 éves Petya az érettségi előtt áll. Indul a nagybetűs élet, és egy ország is új életet kezd. Török Ferenc érettségiző hősei nem reménytelen, a történelemnek kiszolgáltatott alakok. Ironikusak és játékosak – sorsuk akár jót is tartogathat nekik. A Moszkva tér egy filmes nemzedékváltás emblematikus filmje lett frissessége, pátoszmentessége, friss képi megoldásai miatt, és valami alapvetőt mondott a rendszerváltásról.

Rossz versek

A 33 éves Merthner Tamás magánélete romokban, mert párizsi ösztöndíját töltő barátnője, Anna éppen most szakított vele. Tamás önsajnálatában, a múltjában kezdi keresni a választ arra, hogy a szerelem valóban csak akkor létezik-e, amikor már gyakorlatilag nincs. Magánéleti problémáinak feldolgozása mellett, Tamás emlékeiből ébred rá a mai társadalom elveszettségére is, ezúton kapunk egy rendkívül szubjektív képet Magyarország jelenéről.

+1 Budapest Retró

„A Budapesti Egyesítési Emlékbizottság és a Magyar Filmintézet támogatásával készült összeállításunk abból a szempontból tér el a korábbi Budapest-filmektől, hogy ebben kizárólag archív felvételek láthatók. Mozihíradó-, reklám- és rövidfilm-részletek. Ám ezekben nem a fővárossal kapcsolatos történelmi és politikai eseményeké a főszerep. Sokkal inkább a ‘város lelkét’ kívánjuk megragadni és feltárni. Azt, hogy miként éltek a fővárosiak a hatvanas, hetvenes években.” (Papp Gábor Zsigmond)

Még több szuper magyar film: