5 könyv téli bekuckózáshoz, ami karácsonyi hangulatba hoz

Ha a karácsonyi őrületben nem is jut időtök rá, miután letudtátok a kötelező családlátogatásokat és felszedtétek a kötelező plusz kilókat, ideje bekuckózni a fa alá és kézbe venni egy jó könyvet.

Louisa May Alcott: Kisasszonyok

A regény a March nővérek – Meg, Jo, Beth és Amy – kalandos és sokszor nehézségekkel teli életét mutatja be egészen kiskoruktól felnőtt éveikig. Végigkövethetjük a lányok életének alakulását, a kiskori gyermeki örömmel fűszerezett karácsonyoktól kezdve az első szerelmi csalódásokon át a családalapításig, valamint szemtanúi lehetünk személyiségük alakulásának is. Míg Meg a hagyományokat követi, a kissé fiús Jo az írásaiból próbál megélni, Beth a zenében találja meg önmagát, Amy pedig művészi ambíciókat dédelget. Egy azonban közös: az időszakos nézeteltérések ellenére mindig, minden helyzetben összetartanak.

karácsonyi könyv
Manó Könyvek kiadó

Beatrix Potter: Nyúl Péter adventi kalendáriuma

Beatrix Potter egy egész mesevilágot alkotott meg imádnivaló kisállatrajzaival, Nyúl Péter és barátai pedig idén karácsonykor is megelevenednek, hogy kicsiket és nagyokat egyaránt ráhangoljanak az ünnepre. A kívülről is csodaszép könyv összesen 24 mesét tartalmaz, így adventi kalendáriumként is tökéletesen funkcionál. A mesék mellett gondolkodós feladványok, rejtvények és kézműves feladatok tarkítják a gyönyörűen illusztrált oldalakat, így a gyerekekkel való közös ünnepi hangolódáshoz is kiváló program. Senkit ne tévesszen meg a könyv adventi kalendáriumjellege: a történeteket természetesen egyben is le lehet darálni, így karácsonyi ajándékként sem rossz ötlet beszerezni.

karácsonyi könyv
Manó Könyvek kiadó

Rachel Cohn: Dash és Lily – Kihívások könyve

A leginkább a 12-18 éves korosztályban népszerű Rachel Cohn-regény egy decemberben játszódó, szívmelengető szerelmi történetet mesél el, ami tele van fordulatokkal és humoros jelenetekkel. Dash és Lily semmiben sem hasonlít egymásra: teljesen különböző személyiségek, más családban nőttek fel, máshogy látják a világot és ami a legfontosabb, míg Lily odáig van a karácsony hangulatáért, Dash ki nem állhatja azt. Egy azonban közös bennük: mindketten egyedül maradnak karácsony estéjén, ráadásul nem is akárhol, hanem az ünnepi forgatagban úszó New Yorkban, ahol egy piros noteszben hagyott üzeneteken keresztül igyekeznek megismerni és megtalálni egymást.

karácsonyi könyv
Tilos az Á kiadó

Szabó Magda: Abigél

Szabó Magda klasszikusnak számító ifjúsági regénye tökéletes választás, ha egy nagy bögre tea mellett egy izgalmas és fordulatokkal teli hosszabb regénybe vágnánk a fejszénk. A történet egy kalandos lányregénynek indul, amikor a főszereplőt, Ginát elküldik vidékre egy lányiskolába, ahol sokat küzd a beilleszkedéssel és a szigorú szabályokkal, ám a második világháború az iskola falait is eléri, a lányoknak pedig hamar jóval komolyabb nehézségekkel kell szembesülniük. A történet kibontakozásával végigkövethetjük, hogy az elkényeztetett pesti kamaszlányból hogyan lesz felelősségteljes felnőtt és azt is, hogyan változtatja meg gyökeresen a háború a kamaszok életét.

blank
Móra Könyvkiadó

Agatha Christie: Karácsonyi krimik

A „Christie-t karácsonyra!” szlogennel reklámozta az angol kiadó a kötetet, ami a krimi koronázatlan királynőjének összes ünnepi történetét tartalmazza. Ugyan az írónő sosem nyilatkozott azzal kapcsolatban, mennyire rajong a szeretet ünnepéért, sok története játszódik karácsonykor, amelyekben fagyöngy és fenyő díszítette, karácsonyi pudingtól illatozó otthonokba kalauzolja el az olvasókat. A gyűjteményben összesen négy történet található: az elsőben Hercule Poirot egy családi viszály rejtélyét próbálja felgöngyölíteni, a másodikban egy holttestet talál a hóban az ünnep reggelén, ami aztán eltűnik, a harmadik történetben pedig egy ellopott rubin nyomába ered. A negyedik gyilkosság helyszínére Miss Marple siet, aki egy vidéki szállodában nyomoz a két ünnep között.

blank
Európa Kiadó