6 őszi kiállítás októberre Budapesten, ha kultúrára szomjazol

A ködös, esős őszi napokon nincs is jobb program, mint nyakunkba venni a fővárost, és végigjárni a múzeumok aktuális kiállításait, a széles palettán pedig garantáltan mindenki talál olyat, ami felkelti az érdeklődését.

ARC közérzeti kiállítás

Magyarország leglátogatottabb köztéri kiállítása idén ősszel is tárt karokkal várja azokat, akik megtekintenék az idei év legjobb pályázati munkáit. A plakátok kreatív gondolatokat, véleményeket és társadalmi kritikát közvetítenek már 21 éve, melyeket szabadtéren, éjjel-nappal ingyenesen lehet megtekinteni. Az idei kiállítás témája az életjel, a plakátok pedig az elmúlt év bizonytalanságát, kiábrándultságát és veszteségeit dolgozzák fel különböző szemszögből.

1119 Budapest, Bikás park

2021. szeptember 17. – október 17.

A kép forrása: ARC közérzeti kiállítás

WORLD PRESS PHOTO

A minden évben megrendezett sajtófotó-kiállítás a pályázók és a látogatók körében is óriási népszerűségnek örvend: évente ezrek pályáznak, és százezrek nézik meg a díjazott fotósok műveit. A nemzetközi zsűri idén 28 ország 45 fotóriporterét díjazta, akik egytől egyig az elmúlt egy év eseményeit örökítették meg, legyen szó természeti pusztításról, háborúról vagy egyéni emberi sorsokról. A világszerte 120 helyszínen bemutatott kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeumban idén a Lát-lelet kísérőkiállítás egészíti ki, ami 15 magyar fotóművész alkotásait mutatja be.

1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

2021. szeptember 24. – október 25.

Fotó: Alexey Vasilyev

METAFIZIKUS ÁTHATOLÁS EGY ZEBRÁN – TÖRTÉNETEK VADÁSZATRÓL, TERMÉSZETRŐL

A Budapesten megrendezett Vadászati Világkiállítás alkalmából a Ludwig Múzeum saját gyűjteményi darabjaival és kortárs művészek alkotásaiból rendez kiállítást a vadászat és természet témájában. A vadászat évezredek óta fontos szerepet töltött be az emberiség mindennapjaiban, amit a kiállítás művészettörténeti szemszögből igyekszik megragadni. A közel 30 művésztől bemutatott munkákon keresztül betekintést nyerhetünk abba, hogy hogyan gondolkodnak a mai alkotók a természet és a vadászat kapcsolatáról.

1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

2021. szeptember 23. – november 21.

A kép forrása: Ludwig Múzeum

„Silány időből az örökkévalóba” – Dante hatása a magyar irodalomban, képzőművészetben és zenében

Az irodalomkedvelők sem maradnak néznivaló nélkül: a Petőfi Irodalmi Múzeum őszi időszaki kiállításában megismerhetjük, hogy a 13. században alkotó olasz író, Dante milyen hatást gyakorolt a magyaroroszági művészetre. Már egészen korán, feltehetőleg Nagy Lajos királyi udvarában helyet kapott Dante fő műve, az Isteni színjáték, de ő inspirálta Arany János egyik versét, Liszt Ferenc pedig két művet is komponált, amit Dante fő műve ihletett. A Dante-kultusz a millenium körül tetőzött, a költő halálának 600. évfordulóján maga Babits Mihály rótta le tiszteletét a Nyugat oldalain.

1053 Budapest, Károlyi utca 16.

2021. szeptember 15. – december 31.

A kép forrása: Petőfi Irodalmi Múzeum

A Gerhard Richter. Valós látszat

A Magyar Nemzeti Galériában Gerhard Richter világhírű kortárs német képzőművész műveit tekinthetjük meg, amire ilyen nagyszabású kiállítás keretében még nem került sor Magyarországon. A tárlaton mintegy 200 műalkotás várja a látogatókat, melyek hazai és nemzetközi gyűjteményekből érkeztek Budapestre. A bemutató végig vezeti a jövőre 90 éves művész egész életművét: az 1960-as évek ikonikus fotófestményeitől a legfrissebb, a nagy festészeti életmű „utáni” intim ceruzarajzokig.

1014 Budapest, Szent György tér 2.

2021. augusztus 27. – november 14.

A kép forrása: Magyar Nemzeti Galéria

A fáraó sírjának felfedezése – II. Amenhotep és kora

A történelem iránt érdeklődőknek kihagyhatatlan program a Szépművészeti Múzeum kiállításának megnézése, ami az ókori egyiptomi uralkodó korát és sírjának fantasztikus felfedezését mutatja be. A fókuszban a fáraó sírkamrájának méretarányos rekonstrukciója áll, amit a látogatók belülről is megnézhetnek, illetve az eredeti ásatási dokumentációkon keresztül végigkövethetik a híres régészeti feltárás egyes lépéseit.

1146 Budapest, Dózsa György út 41.

2021. szeptember 17. – 2022. január 9.

A kép forrása: Szépművészeti Múzeum