11 gyönyörű lombkoronasétány hazánkban, amin egyszer mindenkinek végig kell sétálnia

Úgy döntöttünk körbetekintünk kis hazánkban, és egyúttal körmére nézünk hol-merre találunk lombkoronákon keresztül-kasul átvezető sétányokat. A 11 legszebbet ajánljuk, amin egyszer mindenkinek sétálnia kell.

Desedai Kalanderdő lombkoronasétánya

A varázslatos és csak kevesek által ismert Deseda-tó és az azt körbeölelő arborétum mára nemcsak földön és vízen, de a levegőben, pontosabban a lombkoronaszinten is maradéktalan kikapcsolódást ígér. A 6 méter magas és 20 méter hosszú kalandsétányon a fák lombjai közt tehetünk sétát, de találunk még itt korosztályra szabott interaktív tanösvényt, érzékszerveket próbára tevő játékokat, de még beépített csúszdát is. Az ingyenesen látogatható lombkoronasétányon természetesen nemcsak az élővilággal, az erdőalkotó fák leveleivel és terméseivel is közelebbről megismerkedhetünk.

Fotó: Györkő Zsombor

Hévízi Tavirózsa tanösvény és lombkoronasétány

Az egyedülálló természeti értékkel bíró Hévíz meleg vizes, gyógyhatású tava különleges és nem kevésbé látványos attrakciókkal gazdagodott a 2021-es évben, hiszen egy, a természeti területek rehabilitációját célzó átfogó tóvédelmi program keretében átadásra került a 2,5 km hosszan kígyózó Tavirózsa tanösvény és a hozzá kapcsolódó, 15 méteres magasságban, a fák lombjai közt futó lombkoronasétány és egy lombkoronakilátó is. Az újdonságok mellett találunk még pallóösvényt, akadálymentes erdei útvonalat és fahidat is, látnivalókból tehát a legkevésbé sem lesz hiány.

Fotó: Hévíz Város Önkormányzata

Ipolytarnóci Tuzson lombkoronasétány

Hazánk egyik északi csücskében egy különleges település, Ipolytarnóc nem kevésbé különleges tanösvénye és lombkoronasétánya invitál bennünket felejthetetlen kalandra. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok számos tanösvénye közül ez az, ami némi bátorságot igényel ugyan, cserébe viszont minden pillanatot megér, hiszen függőhídszerű 110 méter hosszú szakaszán a bennünket körbeölelő erdő lombkoronáinak magasságából tekinthetünk le a talajszintre. Ha pedig kellőképpen kigyönyörködtük magunkat, a 3 emeletes indítótoronyból egyszerűen csak csúszdázzunk vissza a biztonságot nyújtó földszintre.

Fotók: osmaradvanyok.bnpi.hu

Jeli Varázskert lombkoronasétánya

A kámi Jeli Arborétumba nemcsak a messze földön híres, évről évre csak szebb és szebb rododendronvirágzásért érdemes ellátogatni. Korzózni az Óriások erdejében felér egy hasonlóan feledhetetlen élménnyel, különösképp, ha azt a nemrég épült lombkoronasétányon tesszük, ahol 10 méteres magasságban tehetünk sétát a faóriások között a 130 méter hosszan húzódó ösvényen. A völgyhídról megpillanthatjuk a közeli Hétforrás csillogó vízfolyásait és ha kellemesen elfáradtunk, egyszerűen csak használjuk a kicsik és nagyok számára is szabad spirálcsúszdát, hogy ismét szilárd talajt érezhessünk a lábunk alatt. Mivel a lombkoronaösvény akadálymentesített, így babakocsival és kerekesszékkel is könnyen bebarangolható. A sétányt a Jeli Arborétumba megváltott belépőjeggyel használhatjuk.

Fotó: Györkő Zsombor

Karcagi lombkoronasétány

Karcag egész évben ingyenesen látogatható lombkoronasétánya a város tölgyerdejéből kialakított Karcagi Parkerdőben található. A 6 méteres magasságban 234 méter hosszan kanyargózó útvonalon nem kevesebb mint 40 interaktív tábla és állomás segíti a megfigyeléseket és a lehető legmodernebb eszközökkel mutatja be a környék erdejének élővilágát. Szemmagasságba kerülnek itt a talajszintről csak nehezen látható egyedek és élőhelyek és ha kellőképpen elfáradtunk, pihenjünk meg bátran a szusszanásra alkalmas padokon, míg a gyerekek a játszótéren vezetik le energiájukat.

Fotó: GettyImages

Kaszói lombkoronasétány

A Nagykanizsa és Kaposvár között elhelyezkedő, ingyenesen látogatható kaszói lombkoronasétány része az itt található 4 tanösvényből álló rendszernek. 2017 óta a vidék növény- és állatvilágát bemutató, fák közötti sétány 9 méter magasan húzódik és 124 méter hosszan sétálhatunk az interaktív elemeket nem nélkülöző faágak szegélyezte ösvényen. A lombkoronasétányhoz kapcsolódó másik három tanösvény, az Öregerdő Tanösvény, a Fafaj- és vadismereti Tanösvény, illetve az Erdőkerülő Tanösvény is ingyenesen és időbeli megkötés nélkül bármikor megtekinthető.

Fotó: Györkő Zsombor

Lengyel-Annafürdői lombkorona-tanösvény és -kilátó

Lengyel-Annafürdő, a Tolnai-hegyhát déli részén fekvő község, ahol nemcsak a tanösvényről, hanem a hozzá kapcsolódó kilátóról is bepillantást nyerhetünk a vidék szemet gyönyörködtető szépségébe. A Rétisasfészek-kilátóba vezető 80 méter hosszú, egyenletesen növekvő magasságú lombkorona-tanösvény egy gyalogos völgyhíd is egyben, legmagasabb, 9 méter magas pontja és az oda vezető út interaktív elemei lehetővé teszik, hogy megfigyeljük a különböző lombkoronaszintek sajátosságait. Az ingyenesen látogatható tanösvény és kilátó, valamint a közelben lévő szállásként is üzemelő erdei iskola tökéletes helyszín a környezettudatos nevelés elmélyítésére és a csendes erdei kikapcsolódásra.

Fotó: gyulajzrt.hu

Makói lombkoronasétány és -tanösvény

A Maros folyó partjának vonalát 191 méter hosszúságban követő makói lombkoronasétány 10 méter magasan húzódó útvonalán tanösvény mutatja be a Maros hullámtéri erdejének sajátosságait, élővilágát, ahol többek között nemcsak a bravúrosan repülő lakókat, hanem a kevésbé bravúrosan repülőket is megismerhetik a látogatók. Ha a 10 méteres magasság nem lenne elég, felmászhatunk a 18 méteres kilátóba, hogy onnan csúszdával érkezhessünk vissza a fák árnyékába. De előbb ne felejtsük el bejárni a hagymateraszt, halált megvető bátorsággal magunk mögött hagyni a dzsungel függőhidat, melyre szombattól vasárnapig 10 és 18 óra között nyílik lehetőségünk. Az aktuális nyitvatartásról a sétány Facebook oldalát érdemes figyelemmel kísérni.

Fotó: Makó Lombkorona Sétány Facebook-oldala

Pannonhalmi lombkorona-tanösvény

Ha éppen győri utunkat tervezzük, semmiképp se felejtsünk el Pannonhalma felé kanyarodni, ahol nemcsak a Bencés Főapátság, az apátságot körbeölelő gyógynövénykert és sétaútvonal, hanem a tőle délre eső halacska formájú, kilátópontként is funkcionáló, babakocsival és kerekesszékkel egyaránt látogatható lombkorona-tanösvény nyújthat felejthetetlen kikapcsolódást. Az ingyenesen bejárható 80 méter hosszú ösvény 14 méter magasan fekvő kilátópontjáról és a tőle nem messze lévő Boldog Mór-kilátóból tekinthetünk le a Sokorói-dombság hullámaira és a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet mesés természeti kincseire.

Fotó: Györkő Zsombor

Sás-völgyi lombkoronasétány

A Dél-Dunántúl első és ezidáig egyetlen lombkoronasétánya a Hetvehelyről induló piros négyzet turistajelzésen keresztül, egy 2,5 km-es sétát követően érhető el. A sűrű erdőben kialakított 50 méter hosszúságú és 6 méteres magasságba emelő tanösvény a terepviszonyok következtében a talajszintre érkezik vissza. A sétányon elhelyezett tájékoztató táblák mind a lombkoronaszint élővilágának kiismerésében segítenek bennünket, míg a gyerekeket a megfelelő méretre kialakított cinke- és denevérodúk, de ücsörgésre alkalmas gólyafészek is várja.

Fotó: Györkő Zsombor

Tardosi lombkorona-tanösvény

A Gerecse Tájvédelmi Körzet szívében, Süttő és Tardos határában kapott helyet a Tardosi lombkorona-tanösvény, melyet a többi tanösvénytől eltérően köralakja tesz nevezetessé. A 44 méter átmérőjű és 105 méter hosszan, legmagasabb pontján pedig 11 méteres magasságba emelő tanösvény egyaránt alkalmas gyalogos és kerekesszékkel való bejárásra is. Az időszakos vízfolyás felett átívelő tanösvény felívelő szakaszokkal és egy pihenésre alkalmas vízszintes állomással is vár bennünket. Az ingyenesen látogatható útvonal tájékoztató táblái a környezet, az élővilág és a táj jellegzetességibe egyaránt bepillantást nyújtanak.

Fotó: Budapesti Erdőgazdaság Zrt.