Az amerikai cinnamon roll, avagy fahéjas csiga krémsajttal (recept)

Cikksorozatunkban Papp Niki építész távolodik el tanult szakmájától és ír nekünk minden héten szenvedélyéről, a gasztronómiáról. A hetente megjelenő receptek mindig valamilyen szezonális alapanyag vagy az “épp ami otthon van” mentalitás köré épülnek, esetleg körüljárnak egy régóta fennálló gasztronómiai kérdést. Ezúttal az USA-ban és a skandináv országokban hatalmas népszerűségnek örvendő édes péksütemény, a fahéjas csiga elkészítésének rejtelmeibe avat be minket.

A sorozatban eddig megjelent receptekért kattints IDE.

A nyár közeledtével egyre inkább elegem lesz a zsírszegény, vitamindús ételekből, úgyhogy megosztom veletek az ultimate cinnamon roll receptemet. Emberes mennyiségű vajat felhasználunk ehhez, szóval pánikra semmi ok, garantált a kalóriabomba. Azonban a vaj és a krémes mascarpone miatt (na meg a tangzhong miatt – róla bővebben lentebb!) lesz olyan álomszerűen puha és simogató ez a péksütemény, kár lenne kihagyni!

Hozzávalók

a tangzhonghoz:

  • 40 g liszt
  • 200 g tej

a tésztához:

  • 600 g kenyérliszt/búzaliszt
  • 180 g rétesliszt
  • 250 ml tejszín
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 100 g cukor
  • 1 kk só
  • 3 db tojás
  • 120 g vaj

a töltelékhez:

  • 200 g vaj
  • 200 g barna cukor
  • 10 g fahéj

a krémhez:

  • 200 g mascarpone sajt
  • 30 g vaj
  • 30 g porcukor
  • 1 rúd vanília kikapart magjai

A cinnamon roll elkészítése

Röviden a tangzhong egy rántás, amitől bizonyítottan könnyebb és foszlósabb lesz a tészta, legyen az akár kalács, akár kenyér. Nagyon egyszerű és lényegtelennek tűnő lépésről van szó: a lisztet mérjük egy gyorsforralóba és apránként öntsük fel a tejjel, folyamatosan kevergessük, hogy csomómentes masszát kapjunk. Alacsony lángon addig melegítsük, amíg a liszt be nem sűríti a keveréket. Folyamatosan kevergessük! Ha kész, akkor tegyük félre, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.

A tésztához a tangzhong, a vaj és a tojás kivételével minden alapanyagot tegyünk egy nagy tálba, és a két kis kezünkkel vagy robotgéppel kezdjük el összedolgozni. Én szeretek kézzel gyúrni, mert jobban lehet érezni a tészta állagát, ha több folyadék szükséges, vagy épp ellenkezőleg, akkor könnyen közbe lehet avatkozni. Ha kezd összeállni, akkor mehet hozzá a tangzhong és a tojás is. Dolgozzuk ki a tésztát és pihentessük 30-40 percet huzatmentes helyen. A lágy, szobahőmérsékletű vajat ezután adjuk hozzá és addig gyúrjuk, míg sima és fényes nem lesz. Nem szabad ragadnia, de ne is legyen kőkemény, a lágy és könnyű állag a cél.

Mivel minden liszt más tulajdonságokkal rendelkezik, más „erejű”, így minimális eltérés előfordulhat a folyadék mennyiségét illetően. Tegyük félre a tésztát és kelesszük duplájára. Ezen a ponton csinálhatjuk azt, hogy huzatmentes szobában kb. egy órát hagyjuk kelni, de akár hűtőben is pihentethetjük egy éjszakán át, másnap reggel viszont várjunk 20-30 percet, hogy újra akklimatizálódjon a tészta.

Bárhogy is cselekedtünk, nyújtsunk 30×60 cm-es téglalapot a tésztából. Nem kell újragyúrni kelesztés után, mindössze gazdagon lisztezett felületre kell borítani és finom mozdulatokkal nyújtogatni. A töltelékhez az alapanyagokat robotgéppel habosítsuk ki és kenjük a tésztára. Tipp: ha ebben az állapotban csíkokra vágjuk a tésztát egy derelyevágóval vagy más forgókéses szerszámmal, akkor egyenletesebb és tisztább felületű csigákat kapunk, nem fog összenyomódni és szétfolyni semmi. Én 3 cm széles sávokat szeretek vágni, így 20 darab 3×30 cm-es szalagom lesz, abból pedig 20 darab pihe-puha csiga.

Egy nagy tepsit sütőpapírral bélelünk, és ezeket a szalagokat jó szorosan felgörgetve, majd oldalukra forgatva belehelyezzük a tepsibe úgy, hogy egy-egy ujjnyi szabad terület legyen a csigák között, így még tudnak majd dagadni. Hagyjuk is 15-20 percet pihenni, majd toljuk be az egészet a 180°C-ra előmelegített sütőbe. Körülbelül 20 perc alatt megsülnek, addig viszont keverjük ki a krémet, amit majd rákenünk a tetejükre. Javaslom, hogy ne tűzforrón halmozzuk el a csigákat a kényeztető vaníliás krémmel, mert az egész el fog olvadni és lefolyni. Sokkal élvezetesebb harapni a sűrű, zsíros krémet, így várjunk a kenéssel addig, amíg langyosra nem hűlnek a csigák. Na ez nálunk rendszeresen úgy néz ki, hogy pár csiga fixen nem kap krémet, mert VALAKI megeszi azokat még forrón.

Készítsétek el és osszátok meg az elkészült fahéjas csigákat velünk kép formájában. Jó étvágyat!