Nagyon omlós: Lassan sült marhapofa puliszkával és petrezselyemsalsával (recept)

Cikksorozatunkban Papp Niki építész távolodik el tanult szakmájától, és ír nekünk minden héten szenvedélyéről, a gasztronómiáról. A hetente megjelenő receptek mindig valamilyen szezonális alapanyag köré épülnek: ősszel a szilva és a zellergumó hódított nálunk, januárban pedig krumplis recepteket is olvashattok majd, de most egy kis kitérőt teszünk az egyik kedvenc comfort foodunkkal, a lassan sült marhapofával.

A sorozatban eddig megjelent receptekért kattints IDE.

Jelenleg szélsőségesen szeretek főzni: nagyon gyorsan vagy nagyon lassan. Vannak azonban olyan fantasztikus ételek, mint például a lassan sült marhapofa, ami mind a két igényemet kielégíti, mivel minimális dolgunk van vele, a sütő végzi a kemény munkát, mégis egészen hosszadalmas a teljes folyamat. Számomra ez abszolút a comfort food kategória dobogósa, pár körettel és egy üveg finom vörösborral feldobva viszont olyan ételt tálalunk, ami a hét fénypontja lesz, garantálom.

Hozzávalók

  • 1,5 kg marhapofa
  • 1 üveg vörösbor
  • 50 g vaj
  • olaj
  • 1 kis fej zeller
  • 2 db sárgarépa
  • 3 db salottahagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • friss fűszernövények: petrezselyem, kakukkfű, rozmaring, akár zsálya
  • só, bors
  • körethez kukoricadara, petrezselyem, fokhagyma, citromhéj és olaj, bébirépa

Elkészítés

A marhapofát szerezzük be a kedvenc hentesünktől (nem mindenkinél van készleten, mielőtt főzni szeretnénk, érdemes telefonon érdeklődni, esetleg rendelni), és kérjük meg, hogy tisztítsa meg a húst a felesleges részeitől.

Melegítsük elő a sütőt 150°C-ra. Mielőtt fűszereznénk a húst, vessünk egy pillantást a darabokra. (Fun fact: egy oldalnyi marhapofa kb. 40 dkg súlyú, azaz majdnem egy kiló hús van a két oldalon összesen.) Vágjuk ketté a darabokat, ne aggódjunk, jócskán össze fognak ugrani sütés közben, és sózzuk, borsozzuk bőkezűen őket.

Vegyünk elő egy vaslábast vagy más olyan, vastag fenekű edényt, amelyet sütőbe lehet helyezni. A zsiradékot felhevítve pirítsuk körbe a húsokat több körben. Fontos, hogy piruljanak, szóval ne halmozzuk a darabokat, különben elkezd levet ereszteni és párolódni. Közben tisztítsuk meg a zöldségeket, és mindent vágjunk 4-5 centis darabokra, a hagymát felezzük. A zöldfűszereket egy cérnával kössük össze szorosan.

Vegyük ki a húst, és tegyük a lábasba a zöldségeket. Forgassuk át, amikor már nagyon pirul az edény alja, akkor helyezzük vissza a húsokat és öntsük fel a borral. Ez fel fogja szedni az összes pörcöt az aljáról. Sózzuk még egyszer, tegyük bele a zöldfűszerköteget, és toljuk be az egészet a sütőbe. Összesen 3-4 óra alatt sül puhára. Nagyjából óránként ellenőrizzük, forgassuk meg az egészet, ha nagyon elfő a leve akkor pótoljuk vízzel. Kóstoljunk és sózzunk, ha szükséges.

Közben dőljünk vissza aludni, vagy készítsünk köretet. Az én javaslatom egyrészt egy puliszka, amihez ötrész vizet felforralunk, hozzáadunk egy kis sót és egyrész kukoricadarát. Folyamatos kevergetés mellett kb. 15 perc alatt puhára fő. Adjunk hozzá egy evőkanál vajat, és borítsuk ki egy tepsibe, amiben megszikkad és később formázva tudjuk tálalni.

Másrészt valami frissesség nem árt egy ilyen nehéz ételhez, jelen esetben egy petrezselyemsalsa elkészítését javaslom. Ehhez vágjuk apróra a petrezselymet és a fokhagymát, ha van, akkor mozsárban is dolgozhatunk. Adjunk hozzá annyi olajat, amennyihez kedvünk van. Keverjük bele a reszelt citromhéjat, és sózzuk.

Mindezek mellé tálalhatunk salátát vagy bébizöldségeket. A bébirépákat kardomomos vízben főzzük roppanósra, majd futtassuk meg egy kevés vajon.

A hús akkor van kész, ha enyhe nyomásra egy kanállal el tudjuk vágni a darabokat. Vegyünk ki mindent, és forraljuk vissza a mártást a harmadára. A sűrű esszenciába tegyük vissza a húsokat, és tálaljuk a köretekkel.

Jó étvágyat kívánok!