Az orosz kettős valóság egy tévés producer szemével
Peter Pomerantsev: Semmi nem igaz, bármi lehetséges

Mindig izgalmas egy olyan könyvet olvasni, mely saját korunkat ábrázolja, mégis talál egy olyan izgalmas nézőpontot, amitől olyan érzésünk támad, mintha egy fiktív történetről lenne szó.

Peter Pomerantsev orosz szülők gyermeke, Angliában nőtt fel, majd tévés producerként, nem kevés tapasztalattal a háta mögött „hazament” Moszkvába, ebbe a sokszor Alice csodaországára emlékeztető városba, hogy itt folytassa karrierjét. Tíz évet töltött Oroszországban, utána visszaköltözött Angliába. Ennek az egy évtizednek a felemás, sokszor groteszk élményeit foglalta össze könyvében. A Semmi nem igaz, bármi lehetséges egy remekül megírt, fanyar történet, amit szeretni nagyon lehet, unalmasnak tartani pedig lehetetlen.

Eddig ha a felemás 21. századi Oroszországról akartunk olvasni, leginkább Dmitry Glukhovsky könyvei jutottak az eszünkbe, most azonban szerencsére tovább bővült a látókörünk. Peter Pomerantsev könyve azért rendkívüli, mert bár orosz szülők gyermeke, Angliában nőtt fel, így a nyugati társadalom gondolkodása, a kapitalizmus sokkal inkább, vagy legalább annyira a vérébe ivódott, mint szülei öröksége.

Amikor felnőttként Peter Pomerantsev visszatért Oroszországba, az volt a munkája, hogy tévés producerként olyan történeteket találjon és dolgozzon fel, melyek lekötik az oroszok figyelmét, kellemes közömbösségbe ringatják őket, hogy elégedettek legyenek azzal, amijük van, véletlenül se akarjanak többet vagy mást. Egy aranyszabályt mindig be kellett tartania Poerantsevnek: vidám sztorik kellettek.

Könyvében az orosz szellemről ír, mely nagy részben még mindig a múlt hagyományainak hódol, amit pedig nyugatról átvett, azt is saját mintájára, céljainak megfelelően formálja át. A lapokon megelevenedik a kapzsiság és pénzéhség miatt folyamatos fejlődésben élő Moszkva, és hatalomvágyó lakosai, akik úgy gázolnak át az embereken, hogy közben tudják, van egy valaki, aki mindannyiuk felett áll, és akinek sosem lehet nemet mondani. Ha eddig nem jöttél volna rá, Putyin a szóban forgó illető.

Számomra a könyv legérdekesebb története Ruszlana Korsunováé volt. A modell 20 évesen, egy manhattani épület kilencedik emeletéről vetette le magát 2008-ban. Peter Pomerantsev megpróbálta kideríteni, mi vihetett rá egy fiatal, naiv és szeretetéhes lányt arra, hogy öngyilkosságot kövessen el. És mielőtt még azt hinnéd, hogy a legkézenfekvőbb, vagy legalábbis leggyakoribb válasz a helyes itt is (a hírnév miatt alkoholista és drogos lett), gyorsan közöljük, hogy ez az eset más, merthogy Moszkvában minden kicsit eltér a megszokottól, az itteni vagy innen eredő dolgok mindig komplexebbek, ellentmondásosabbak, mint ahogy mi azt elsőre gondolnánk. Pomerantsev nyomozása végül egy olyan csoporthoz vezette el őt, melynek karizmatikus és inkompetens vezetője az önbizalomhiányos emberekből úgy próbál meg egészséges önértékeléssel bíró embereket faragni, hogy közben sok esetben a végső kétségbeesésbe taszítja őket.

A Semmi nem igaz, bármi lehetséges egy egyszerre szórakoztató és informatív könyv: egy bennfentes szemével leshetünk bele az orosz média és az egész ország működésébe, megláthatjuk, mi a különbség a felszín és a mögötte rejlő igazság között. Izgalmas, elgondolkodtató, és hátborzongatóan igaz.