Ma van az Állatok Világnapja!
5 állatfaj, amit sikerült megmenteni a kihalástól

Assisi Szent Ferenc azt hirdette, mindent szeretnünk kell, ami körülvesz bennünket, ezért halálának napján, október 4-én ünnepeljük az Állatok Világnapját. Célja, hogy arra buzdítsa az embereket, tegyenek közösen az állatok életkörülményeinek javításáért, és legyenek hangjai az élőlényeknek, akik nem tudnak szót emelni saját érdekükben.

Világszerte több mint 16000 veszélyeztetett fajt tartanak számon, és védelmükben 50 évvel ezelőtt törvényt (ESA) fogadtak el az Amerikai Egyesült Államokban. Az Állatok Világnapja alkalmából 5 olyan veszélyeztetett fajt mutatunk be, amelyeket az előírt szigorú rendelkezéseknek hála egyelőre sikerült megmenteni a kihalástól.

Fehérfejű rétisas

Élőhelye pusztítása és illegális vadászat miatt körülbelül 40 évvel ezelőtt sodródott a kihalás szélére a fehérfejű rétisas. 1972-ben került fel a veszélyeztetett fajok listájára, majd 1995-ben státusza „fenyegetettre” változott. Szerencsére a populáció évről évre nőtt, ezért 2007-ben eltávolították őket mindkét felsorolásból.

Grizzly medve

Stabilnak mondható a grizzly medvék állománya, de ez nem volt mindig így. A hatalmas állatokból körülbelül 150-et számláltak a Yellowstone Nemzeti Parkban, amikor veszélyeztetettnek nyilvánították őket. A védelmükben hozott intézkedéseknek hála, 700 példányuk él most ott, de ha 600 alá csökken a számuk, újra a listára kerülnek.

Vándorsólyom

Sajnos a vándorsólyom is majdnem áldozatul esett az emberek pusztító tevékenykedésének; a mérgezés, a tojáslopások és az illegális vadászat kis híján kihalásukhoz vezetett. A DDT nevű rovarméreg miatt a II. világháború idején számos példányuk elpusztult, ráadásul a szer miatt elvékonyodott a tojások héja, így sok esetben elpusztultak a fiókák. A vándorsólyom 1978-tól 4 évtizeden át szerepelt a veszélyeztetett fajok listáján, és a DDT betiltásának köszönhető, hogy lekerült arról.

Hosszúszárnyú bálna

A bálnavadászat és a környezetszennyezés miatt a 19-20. században ijesztően alacsonyra csökkent a hosszúszárnyú bálnák száma. A helyzet odáig fokozódott, hogy 1973-ban őket is felvette az USA a veszélyeztetett élőlények listájára. Akkor javult a helyzet, amikor 1985-ben felfüggesztették a legális bálnavadászatot. Jelenleg 80 000-ra tehető a számuk, de továbbra is kiemelt figyelmet szentelnek nekik az állatvédő szervezetek.

Feketelábú görény

Míg az 1990-es évek elején közel 5 millióan éltek a Egyesült Államokban, 1967-ben táplálékforrásuk megcsappanása miatt csak egy hajszál választotta el őket a kihalástól. Most 1400 körül stagnál az egyedek száma.