Íme a legizgalmasabb őszi kiállítások Budapesten

Összegyűjtöttük, hogy 2019 második felében, melyek lesznek a legérdekesebb kiállítások Budapesten. 

World Press Photo Kiállítás

Hol? Magyar Nemzeti Múzeum

Mikor? 2019.09.19. ­– 2019. 10.23.

Minden évben nagy a felhajtás az ősszel látogatható World Press Photo Kiállítás körül, ami több okból kifolyólag is érthető, hiszen vándorkiállításról van szó, amely alig öt héten keresztül látogatható Budapesten, így rendre nagy tömeg verődik össze a kiállítótérben, ahol idén 143, a bolygónkat érintő változásokra érzékenyen reagáló fotó tekinthető meg. Több mint 78 ezer fotó közül válogatták ki a legjobbakat, melyek között idén megtaláljuk Máté Bence alkotását is, akinek ezúttal a természet kategóriában sikerült győzedelmeskednie. A nagy sikerű kiállítás minden évben kiegészül egy (vagy több) kísérőprogrammal: idén többek között a fiatal és rendkívül tehetséges Borsi Flóra Imagine című kiállításában merülhetünk el, ahol a World Press tényszerű riportképeivel szemben szürreális, bravúros technikával manipulált fotókat láthat a közönség. Flórával készült interjúnkat IDE kattintva elolvashatjátok.

World Press Photo Kiállítás 2019 Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum
Máté Bence nyertes fotója

Csáth, a varázsló halála

Hol? Petőfi Irodalmi Múzeum

Mikor? 2019.04.30. – 2020.05.31.

Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállítást a Petőfi Irodalmi Múzeum a zeneszerzőként, festőként, orvosként, elsősorban mégis íróként tevékenykedő géniusz életéről. Írott műveire különösen jellemző az összművészeti látásmód és az a különleges világérzékelés, amelyen keresztül illatokban és színekben gondolkozott, és zenével érzett. A kiállításon nagy hangsúlyt kap a szenzibilitás, a szecessziós hangulatok, a lemeztelenített lélek, ahogy Brenner József (művésznevén Csáth Géza) gyermekkora is megelevenedik egy családi fotóalbumnak hála. A PIM egyedülállóan gazdag gyűjteménye a látogatók számos érzékszervét igénybe veszi: megszólalnak a kivételes művész zeneművei, lehull a lepel egyetlen fennmaradt festményéről, morfiumcseppes naplójegyzeteiből pedig feltárul előttünk a mindent felemésztő magány.

Csáth, a varázsló halála - Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest
Csáth Géza

A szürrealista mozgalom Dalítól Magritte-ig – Válság és újjászületés 1929-ben

Hol? Magyar Nemzeti Galéria

Mikor? 2019.06.28. – 2019.10.20.

Az 1929-es év eseménydús, művészi ellentétekben gazdag időszak volt a szürrealista mozgalom történetében: ekkor tűnt fel Salvador Dalí a párizsi művészeti színtéren, és ekkor mutatták be Luis Buñuellel közös filmjét, az Andalúziai kutyát, melyet az utókor a szürrealista mozgóképművészet első remekműveként tart számon. A Magyar Nemzeti Galéria időszakos kiállításán Dalí alkotásai mellett számos, ebben az időszakban tevékenykedő művész – úgymint André Kertész, Max Ernst, Pablo Picasso és Joan Miró – festményein, grafikáin, szobrain, fotóin és filmjein keresztül ismerhetik meg a látogatók a szürrealista korszakot és művészeti ágat. Hét szekción keresztül követhetjük végig a mozgalom előzményeit, a sorsdöntő 1929-es évet, Max Ernst, Joan Miró, René Magritte és Salvador Dalí munkásságát, a Grand Jeu (Nagy játék) csoport tevékenykedéseit, valamint a Documents című folyóirat köré szerveződő művészek riasztó valóságábrázolását.

A szürrealista mozgalom Dalítól Magritte-ig - Magyar Nemzeti Galéria, Budapest
Salvador Dalí: Álom, melyet a gránátalma körül repkedő méh váltott ki egy pillanattal az ébredés előtt

19. ARC kiállítás

Hol? Zuglóban, az Örs vezér úton, a Budapesti Metropolitan Egyetem mellett, pár száz méterre az Örs vezér terétől

Mikor? 2019.09.27. – 2019.10.13. 

Az ARC pályázat és kiállítás immár 19. éve szerves része a budapesti kulturális életnek. Ahogy azt már megszokhattuk, idén is bárki pályázhatott, és egy plakátban szabadon megfogalmazhatta véleményét a klímaváltozásról, ami az idei rendezvény fő témája. A nyertes pályaművek kiállításra kerülnek egy budapesti köztéren, melyet éjjel-nappal mindenki ingyenesen látogathat majd, hogy megtekintse a gondolatébresztőnek szánt alkotásokat. Éveken keresztül az 56-osok tere adott otthont a kiállításnak, mígnem tavaly – az építkezési munkálatok miatt – Zuglóba kényszerült átköltözni a rendezvény, a Budapesti Metropolitan Egyetem mögötti füves területre.