Szomszéd kertje: Ahová a Balaton szomszédolni jár

A valaha volt Nosztori Kocsma helyén igazi közösségi hely formálódott. Egy éve sincs, hogy megnyitott a Szomszéd kertje. Egy olyan jó értelemben vett “vendéglő-kocsma” ez, ahová valóban szomszédolni jönnek a helyiek, hazajárnak az itt nyaralók és nem csak kétlábú barátok ugranak be folyton, hanem a négylábú házigazda, Toto haverjai is.

blank
Fotó: Heima

Az ötlet és a világlátott séf, ha találkoznak…

A Szomszéd kertje barátságokból született. Nem véletlen, hogy mindenki elsőre otthon érzi magát a télen kandallós beltérben, vagy a leanderes, grill-húsok illatától belengett kényelmes udvarban, ahol árnyékos, vagy épp a rossz idő esetén fedett asztalok is várják a vendégeket. A vendéglátás szeretete mellett a tűz az, ami az étterem – és az ötletgazda, Tóth Attila – alapeleme. Miután séfünk bejárta a nagyvilágot Londontól Közép-Amerikáig, számos hely megnyitásánál bábáskodott. Pesten például a Bestia, Balatonon a Zománc vagy a Fügekert. 2018-ban eljött az idő, hogy azt a rengeteg ötletet, aminek megvalósításához ezer év is kevés, egy saját étteremben keltse életre. Így született Csopak közepén a Szomszéd kertje, egy tűzről pattant fast casual étterem, ahol minden frissen, szabadtűzön, kemencében, vaslapon, grillen készül, ahol a helyi alapanyagokat részesítik előnyben, és ahol hetente előkerül valami “őrültség”. Hol kemencében sült toszkán pacal, hol sörrel készült balatoni tokhalas ceviche, hol malacfül-saláta, vagy a környék legjobbjára pályázó hatalmas és isteni velős pirítós.

Az ételek mellé a környékbeli barát-pincészetek legjobb borai kerültek az itallapra kézműves sörök és szörpök mellett.

blank
Fotó: Heima

Nem csak nagyoknak, nem csak nyáron

A Szomszéd kertjében a „gyerekbarát” kifejezés nem reklámfogás: idén nyáron a gyerekmenübe olyan ételek kerülnek, amiket a helyi iskolások segítségével alkotott meg a konyha. A vasárnapi ízig-vérig bőséges hét levezető ebéd – kijevi, rántotthús, húsleves, krémes – mellett gyerekfelügyelettel, helyi animátorokkal is készülnek.

Az étterem nem csak nyáron tart nyitva. Ősszel-télen talán még hangosabb is itt az élet. Rendszeresek minden évszakban a zenés megfordulások, sok élőzenével, jazz és blues hangsúllyal, de gyakran a DJ-barátok is beállnak a pultba.

blank
Fotó: Heima

Gyere el és fedezd fel a tereinket: a kényelmes éttermet, a kis kávézó teraszt és a nagy-nagy udvart, ahol Attiék füstölögnek. Keresd őket a Facebookon!