Bakonyi kincsek nyomában: Fedezd fel Csetényt!

A körülbelül 2000 állandó lakossal rendelkező község Zirctől mintegy 15 km-re a Bakony keleti lejtőjén fekszik. A térség gyönyörű kirándulóhelyeinek köszönhetően a csetényi falusi turizmusban komoly fellendülés tapasztalható, így mind több és több látogató zárja szívébe a települést. Ha te is erre jársz, az alábbi látnivalókat érdemes útba ejtened.

Református templom

Csetény már a középkorban rendelkezett saját kőtemplommal, ám az építmény nem élte túl az 1543-as török hadjáratot. Az ezt követő időszakban Török Bálint magyar főnemes megbízta lelkészét, hogy bakonyi birtokain terjessze el a reformációt, így a csetényiek rövid időn belül felhúzták első – vályog és fa alapanyagú – református templomukat. Az építmény sorsa meglehetősen hányattatott volt: háromszor érte tűzeset, míg végül 1790-ben egy földrengés porig rombolta. Az új református templomot végül 1792-ben a középkori maradványokhoz visszatérve, annak helyén alkották meg. 1810-ben ismét földrengés pusztított Csetényben, ekkor a toronyt érte nagyobb mértékű károsodás. Teljes renoválásra csak 1893-ban került sor, a munkálatok során pedig a templom végleg elvesztette barokk jellegét.

Holitscher-kastély

Csetény leghíresebb látnivalója minden bizonnyal az utolsó tulajdonosáról elnevezett Holitscher-kastély. Az épület névadója, Holitscher Károly országgyűlési képviselő, bankelnök és nagybirtokos, az államosítás során vesztette el kúriáját, mely ezután a helyi tanács, később az önkormányzat tulajdonába került, benne tanácsházat, postát és egyéb közintézményeket működtettek. Az épület jelenleg felújítás alatt van, de bizonyára hamarosan visszanyeri eredeti pompáját.

A Bakonyi Íz és Párlat Kft. pálinkafőzdéje

Hazánk nemzeti itala, a pálinka a csetényi üzemben kézzel készül és a mesterek hagyományos módszerekkel, rézüstben, fatüzeléssel főzik. A párlatok egységesen 50 alkoholfokosak és 100%-ban érett, tiszta gyümölcsöt tartalmaznak. A Bakonyi Íz és Párlat Kft. pálinkafőzdéje széles kínálattal várja vendégeit, kóstolási lehetőséget pedig több, mint 20 fajta nedűből biztosít.

blank
Forrás: Fortepan / Magyar Rendőr

Csetényi tájház

Az 1920-ban épült tájház eredetileg Gulyás Sándor asztalosmester és családja tulajdonában állt. Jelenleg egy tősgyökeres csetényi házaspár lakja, akik folyamatosan bővítik régiséggyűjteményüket. A 2010-ben felújított épületben többek között megismerhetjük a helyi népviseletet, házi lekvárokat és hamuban sült pogácsát kóstolhatunk, és egy gyönyörű tulipánosláda is megszemlélhető.

blank

Szélerőmű

Elhagyva a települést, éppen a falu határában találjuk az ország legnagyobb szélerőművét, mely a Csetényi-Szápári Szélerőműpark tulajdonában áll. A helyszínen összesen 3 létesítmény látható, ezek mindegyike 44 méter hosszú lapátokkal rendelkezik és működéséhez nincs szükség személyzetre.

blank